‘Regenboogweek’ in… LDC De Regenboog
vrijdag 17 mei 2024
Opening Hartetroef: ‘Hét kloppende hart van het buurtleven’
vrijdag 24 mei 2024

‘Bloemenweek’ geopend in woonzorgcentrum Heiveld

Vanmorgen mocht ik de ‘Bloemenweek’ openen in het woonzorgcentrum Heiveld in Sint-Amandsberg.

Da’s een soort mini-festival van vier dagen in samenwerking met de Floraliën. Een geweldig programma met wandelingen, workshops, lezingen en een rondleiding in de Plantentuin van de Universiteit Gent. Er is zelfs een ‘Café Dansant’ in ’t bloementhema. De Floraliën, dat is al lang niet meer alleen maar ‘komen kijken naar bloemen’. Ze willen zoveel mogelijk mensen betrekken, zonder onderscheid. Door zelf naar de (in dit geval oudere) mensen toe te gaan, werkt dat dus perfect.

De Bloemenweek startte met een lezing en een film over de geschiedenis van de Floraliën.

‘Bende gelukzakken!’

Ik moest toegeven dat ik minstens een beetje jaloers ben op de bewoners van woonzorgcentrum Het Heiveld.

Ik keek naar het programma en dacht: ‘Dat zijn toch een bende gelukzakken!’ Wat hier allemaal niet gebeurt om ’t leven aangenaam te maken! De ‘potkast’, vernissages van tentoonstellingen, de voorstelling van de dichtbundel van Janoniem met Christophe Vekeman… Altijd feest. Het clichébeeld van oudere mensen die zich hele dagen zitten te vervelen tussen de sanseveria’s, dat mag – zeker hier – in de vuilbak. Zo werken wij al lang niet meer in onze eigen woonzorgcentra. Net zoals onze lokale dienstencentra: dat zijn tegenwoordig wijze plekken, waar ouderen zich echt kunnen amuseren. Samen een koffietje drinken, de gazet lezen, surfen op ’t internet, taallessen… Maar een LDC is óók een plek waar je hulp krijgt als je die nodig hebt. Een warme plek, dus, waar iedereen zich thuis kan voelen.