Elk jaar organiseert de Stad Gent ‘regenboogweken’ in de lokale dienstencentra naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie (17 mei). Dit jaar gaat het zelfs over (bijna) twee regenboogweken waarin elk LDC (er zijn er 11 in totaal) een activiteit rond dit thema organiseert.
Samen met Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, mocht ik de Regenboogweken toepasselijk openen in … LDC De Regenboog, in de Lucas De Heerestraat aan het Citadelpark.
Gender en geaardheid zijn wezenlijke delen van onze identiteit. Als je die identiteit verborgen moet houden dan heeft dat uiteraard invloed op je welzijn. In onze lokale dienstencentra willen we net het welzijn van 55+ers bevorderen. Een werkgroep is de afgelopen jaren regelmatig samengekomen met senioren uit de LGBTQI+-doelgroep. Het belang van de Regenboogweek kwam vaak naar boven, om vooroordelen, discriminatie en uitsluiting te helpen aanpakken. Er is daarnaast ook een tweemaandelijks ‘Regenboogsalon’ in LDC De Regenboog, voor ontmoeting. In elk LDC werkt er ook een psychologe als aanspreekpersoon.
Crucke eert Ferdy
We kregen bij de opening van de Regenboogweken de hulp van Koen Crucke. Hij bracht twee nummers van Will Ferdy, die als bekende chansonnier al in 1970 ‘uit de kast kwam’. Crucke bracht onder andere ‘Christine’ uit 1965. Dat ging eigenlijk over de verloren liefde voor een man, maar de platenfirma weigerde het onder de titel ‘Mijn vriend’ uit te brengen. Crucke zong het wél in de oorspronkelijke, heel toepasselijke versie. Hij is ook zelf al 20 jaar getrouwd met een man, heeft daar nooit een geheim van gemaakt en is dus ook zelf een rolmodel.
Meer openheid en tolerantie
“Met deze ‘Regenboogweek’ geven we een duidelijk signaal”, zegt Astrid. “Iedereen die tot de doelgroep behoort is even welkom als elke andere. Daarnaast willen we ook bewustzijn creëren bij onze medewerkers, vrijwilligers en bezoekers, om ook positieve aandacht te hebben voor het thema. Meer openheid en tolerantie voor iedereen van de LGBTQI+-gemeenschap: dat is ons ultieme doel. Elke bezoeker van onze lokale dienstencentra moet ongestoord kunnen zijn wie hij is.”
Het personeelsbeleid van de Stad Gent won dit jaar de diversiteitsprijs van Çavaria, de overkoepelende organisatie die zich inzet voor de LGBTQI+-gemeenschap in ons land. “Ook dát toont dat de Stad echt oog heeft voor het thema en daar ook sterk op inzet bij haar personeel. Ik ben ervan overtuigd dat dat voor een sterke wisselwerking zorgt: een personeelsbeleid met oog voor dit thema, zorgt ook voor een inclusieve dienstverlening. Inclusief kan je niet ‘een beetje’ zijn, de hele organisatie moet stappen vooruit zetten.”
Alle info over de (lange) Regenboogweek in de lokale dienstencentra op de website van de Stad Gent