Nathalie Dullemont: “Ouder worden kan heel wijs zijn”
dinsdag 16 april 2024

‘Week van de valpreventie’ met bijzondere fietsbeurs voor senioren

Op 22 april is de ‘Week van de valpreventie 2024’ gestart. Belangrijk voor (vooral) de Gentse senioren. Als schepen van Seniorenbeleid, mocht ik op dinsdag 23 april een bijzondere beurs op gang trappen in lokaal dienstencentrum De Vlasschaard in de Jubileumlaan. Dat ‘op gang trappen’ mag je trouwens letterlijk nemen.

Onder het motto ‘Mijn fiets, mijn vrijheid’ organiseren we een beurs mét bijbehorende infosessies met fietsen en hulpmiddelen. Want blijven bewegen is de beste remedie tegen vallen. Hoe langer je dus kan fietsen, hoe beter. Fietsen is bovendien dé gezonde en aangename manier om je te verplaatsen binnen Gent. Voor mensen die iets minder mobiel worden zijn er genoeg alternatieven om dat veilig te blijven doen. Tijdens de infosessies krijgen de mensen info over financiële tussenkomsten, fietslessen, verkeersveiligheid, deel- en huurmogelijkheden. We willen tegelijk aangepaste fietsen en hulpmiddelen zo veel mogelijk tonen aan de mensen. Op de beurs kunnen ze die zelfs meteen uittesten. Denk aan driewielers, fietsen met verlaagde opstap, mantelzorgfietsen, anti-slippedalen, enzovoort.

Alles wordt georganiseerd door de ergotherapeuten van de lokale dienstencentra De Regenboog en De Vlasschaard samen met De Fietsambassade, Wijkgezondheidscentrum Nieuw Gent, Woonzorgcentrum De Vijvers, Mobiel21, Bike Republic, Matton Ortho Medi, Autodelen.net en Okra-Sport+. Ook leveranciers van de fietsen en hulpmiddelen werken uiteraard mee.

Het is belangrijk dat ouderen zich kunnen blijven verplaatsen met de fiets. Vandaar dus deze beurs. We bieden ook fietslessen aan, specifiek gericht op ouderen met een beperking op hun mobiliteit. Voor senioren met een beperkt budget voorzien we bovendien financiële steun voor de aankoop van een fiets en eventuele hulpmiddelen.


Ga naar Vooruit Gent