‘Oasem’: senioren stellen tentoon in SMAK
vrijdag 15 maart 2024
Vlaamse ministers, slapen jullie ‘s nachts? 20.000 Vlamingen alvast niet.
woensdag 27 maart 2024

Gezondheidgidsen: Geweldig werk mee giel ulder erte

Als schepen van Gezondheid, mocht ik dinsdag 19 maart 2024 een bijzondere verjaardag vieren in het prachtige Oostenrijkse Salon in het stadhuis. Het Gentse project Gezondheidsgidsen bestaat vijf jaar. Elke gids kreeg van een kersenpitkussentje met daarop ‘Gezondheidsgids met pit’.

Meer dan terecht! Onze vrijwillige gidsen doen geweldig werk. Ze leiden kwetsbare groepen naar de eerstelijnsgezondheids- en welzijnszorg, en versterken de gezondheidsvaardigheden van die mensen zelf. Ze doen dat gebaseerd op hun eigen achtergrond en ervaring. Zo bouwen ze een vertrouwensband op met hun doelgroep. Onze gidsen spreken samen 17 verschillende talen. Ze begeleiden per jaar tussen de 120 en 140 personen of gezinnen, uit burgerzin en medemenselijkheid. Of om het in het Gents te zeggen: ‘Mee giel ulder erte’, voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Zeer schoon is dat!

Gents pionierswerk overgenomen door Frank Vandenbroucke

Het project Gezondheidsgidsen is in 2019 gestart in Gent als pilootproject. Het is de lokale versie van de internationale methodiek ‘Community Health Workers’.

Dat was zelfs pionierswerk in Vlaanderen, toen. Zoals wel vaker was Gent de eerste stad die een nieuw initiatief heeft opgestart. Fran Vandenbroucke, onze minister van Volksgezondheid, is in 2021 zelfs gestart met een pilootproject op federaal niveau dat is gebaseerd op onze werking. Wij hebben die verlengd tot eind 2024. Langer kan niet, want de keuze om er mee door te gaan komt uiteraard het volgende bestuur toe, na verkiezingen in oktober. In elk geval, als je ’t mij nu vraagt: ík zou het zeer verstandig vinden om verder te doen en de werking zelfs nog uit te breiden…

Alle info over de gezondheidsgidsen op de website van de Stad Gent