Opening ‘Seniorenweek 2023’: Enige stad die zo’n uitgebreide week organiseert!
maandag 20 november 2023
Proefproject ‘Lekker(s) Op School’ toont positieve impact gratis schoolmaaltijden
donderdag 7 december 2023

Kookavonden vzw Aroma’s wint wedstrijd ‘Jong en oud in Gent 2023’

Als schepen van Seniorenbeleid, heb ik op maandagmiddag 20 november 2023 de prijzen uitgereikt van de jaarlijkse wedstrijd ‘Jong en oud in Gent’. Die wordt telkens gelanceerd op (of net vóór) de ‘Europese dag van de Intergenerationele Solidariteit’ en eindigt met die prijsuitreiking tijdens de (startdag van de) Seniorenweek.

We kregen dit jaar 15 voorstellen binnen. Dat wil zeggen dat er, sinds de start van de wedstrijd in 2014, al 171 initiatieven zijn voorgesteld. Dat doet mij veel plezier. Ze staan trouwens allemaal op onze website. De 15 voorstellen die we dit jaar kregen, zijn erg gevarieerde projecten. Het was dus – alweer – moeilijk voor de jury om een keuze te maken.

Eerste prijs voor kookavonden van vzw Aroma’s

De winnaar werd vzw Aroma’s. Acht vrijwilligers organiseren jaarlijks 48 kookavonden, waarbij ze telkens vijf ouderen en vijf studenten samenbrengen om te koken met voedseloverschotten. Met kookavonden in buurtcentrum Kaffie is Kaffie in Gentbrugge en in De Vooruit bereikte Aroma’s de voorbije twee jaar meer dan 200 deelnemers. De vzw kreeg 750 euro.

De tweede prijs ging voor het eerst naar twee initiatieven die elk 325 euro kregen.

‘Generations’ wil via cinema twee generaties dichter bij elkaar brengen. Generations organiseert jaarlijks enkele filmvertoningen, waarbij jong en oud samen een film bekijken. Bij een hapje en een drankje bespreken ze daarna wat ze van de film vinden en wat die bij hen heeft losgemaakt.

De andere 325 euro is voor de samenwerking tussen Lokaal Dienstencentrum De Waterspiegel en basisschool Victor Carpentier. Zo brachten de kinderen het afgelopen jaar kerst- en valentijnsbezoekjes aan senioren in de wijk, waarbij ze een nieuwjaarsbriefje afgaven en zelfgebakken hartjeskoekjes uitdeelden. In het dienstencentrum gingen jong en oud dan weer creatief aan de slag met klei en was er een gezamenlijke sessie stoelturnen.

Plezant!

In het ‘Ouderenbeleidsplan 2019-2025’ staat een apart hoofdstuk over intergenerationeel werken, om de kloof tussen oud en jong kleiner te maken. We weten dat intergenerationele projecten voor meer wederzijds begrip zorgen. Dat jonge mensen veel kunnen leren van ouderen. Maar ook: dat het gewoon onverwacht plezant kan zijn om samen dingen te doen.

Alle info op www.jongenoudingent.be