Herstelbedden voor daklozen met medische zorgen
dinsdag 31 oktober 2023
Eren van vrijwilligers Open Huizen: ‘Veel menselijke warmte dankzij jullie!’
zaterdag 11 november 2023

‘Fietstaxi’ rijdt 5.000ste rit: ‘Mensen dichter bij elkaar brengen’

Op vrijdag 10 november 2023 is in Gent voor de 5.000ste keer een zogenaamde ‘fietstaxi’ uitgereden. Die bieden meer mogelijkheden voor minder mobiele Gentenaars én helpen tegelijk nieuwe Gentenaars bij hun integratie: als chauffeur nemen ze ruim de tijd voor sociaal contact… in het Nederlands. Het project startte in mei 2022, aan 50 à 60 ritten per week. Momenteel is dat al opgelopen tot 150.

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen en voorzitter van integratieagentschap Amal vzw, is in haar nopjes. “Heel wat nieuwkomers engageren zich via Amal als vrijwillige chauffeurs bij de fietstaxidienst. Ze oefenen Nederlands, leren de stad én de Gentenaars kennen. Dit initiatief brengt mensen letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar.”

Ook ik als schepen van Seniorenbeleid, ben blij met het succes van het project. Heel wat oudere mensen vereenzamen eens ze minder goed te been zijn. Ze geraken het huis niet meer uit en kunnen nergens meer naar toe als ze tram, bus of een gewone taxi niet zien zitten. Met de fietstaxi geraken ze waar ze willen zijn én ze krijgen er fijn sociaal contact bovenop. Daarom doen woonzorgcentra, lokale dienstencentra, buurtwerk en wijkorganisaties er graag beroep op.

Fietstaxi ontstond als een burgerproject (‘Trivélo’) in 2021 in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham, met geld uit ‘Samen Aan Zet’ onder de verantwoordelijkheid van Astrid. Na een succesvolle testfase beslisten De Stad en het OCMW (met mezelf als voorzitter) om financiële steun te geven.

De fietstaxi’s rijden 7 dagen op 7 tussen 8u en 22u (behalve op officiële feestdagen) in het gebied binnen de R4 (grote ring) tot aan Meulestede brug. Een rit kost 2,5 euro enkel (5 euro heen-en-terug). Voor een rit van meer dan 5 km (enkel) betaal je 1 euro per km extra.

Alle info op de website van De Fietsambassade