Ik stelde ‘Generatie Gaatjesvrij’ voor aan Vlaanderen
woensdag 11 oktober 2023
Hoge tevredenheid cliënten OCMW: Wat we doen maakt het verschil voor veel mensen
vrijdag 20 oktober 2023

Laagdrempelige psychologische hulp hielp al 955 Gentenaars

A waist-up portrait of senior depressed man during group therapy.

Tijdens de coronaperiode heeft de Stad Gent vier ‘relancepsychologen’ aangeworven. Die hebben de voorbije drie jaar gratis psychologische hulp geboden aan Gentenaas die het mentaal (extra) lastig hadden.

Dat was een succes. Heel wat kwetsbare mensen vonden in deze moeilijke periode de weg naar onze psychologische hulp. Het project leerde ons bovendien dat betaalbare eerstelijns psychologische zorg op laagdrempelige plekken (zoals de wijkgezondheidscentra en bij sociale organisaties zoals vzw Sivi en Saamo, het vroegere Samenlevingsopbouw) die zorg veel toegankelijker maakt. We blijven inzetten op mentale gezondheid.

Van eind 2020 tot begin dit jaar werden 1.262 Gentenaars doorverwezen naar de relancepsychologen. Bij 955 mensen werd psychologische begeleiding opgestart. De anderen werden doorverwezen naar een beter passend aanbod.

Uit onze evaluatie blijkt dat meer mensen de weg naar psychologische hulp vinden, als die wordt aangeboden op plaatsen waarmee ze al vertrouwd zijn. Bovendien blijkt ook dat  psychologische hulp op de eerste lijn ook gespecialiseerde zorg kan bieden voor ernstige klachten waarvoor een langere behandeling nodig is. De psychologen maken deel uit van een multidisciplinair team op de eerste lijn. Ze werken ook met tolken of gaan op huisbezoek, zodat gegarandeerd iederéén de hulp krijgt die nodig is.

Mentaal welzijn blijft speerpunt

Mentaal welzijn blijft één van de speerpunten van het Gentse gezondheidsbeleid.

Vandaag is er in Gent per week een capaciteit van 1.092 sessies laagdrempelige en betaalbare psychologische hulpverlening, inclusief een specifiek aanbod voor kinderen en jongeren. Deze hulp is niet volledig gratis, maar door tussenkomst van het RIZIV kunnen de psychologen werken aan een tarief van 11 euro per uur of 4 euro voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming.

Daarnaast is er nog het groepsaanbod psycho-educatie in samenwerking met Herstel Academie Gent en ‘mindspring’ in samenwerking met CAW Oost Vlaanderen. De psychologische dienst van het OCMW begeleidt jaarlijks 2.000 cliënten. Ook het aanloophuis Poco Loco in Nieuw Gent, de mobiele werkers geestelijke gezondheid (in samenwerking met Het Pakt) en de wijknetwerkers geestelijke gezondheid doen hun duit in het zakje.