Troostbrievenbus
maandag 2 oktober 2023
Laagdrempelige psychologische hulp hielp al 955 Gentenaars
donderdag 12 oktober 2023

Ik stelde ‘Generatie Gaatjesvrij’ voor aan Vlaanderen

Als schepen van Gezondheid, heb ik vandaag, woensdag 11 oktober 2023 de medewerkers van het Vlaamse Agentschap Opgroeien en van het Departement Zorg ontvangen bij Kind & Gezin in de Tichelrei. Ik liet hen er kennismaken met de gratis mondcontroles voor kinderen van 2 tot 4 jaar.

Dat is Gents pionierswerk waarvan ik hoop dat het nog groter kan worden gemaakt en zelfs ook buiten Gent kan worden opgezet. De eerste gratis controles gebeurden door studenten ‘bachelor in de mondzorg’ van Arteveldehogeschool. Ondertussen doen drie vrijwillige gepensioneerde tandartsen dat. De Stad Gent investeert 60.000 euro per jaar in de coördinatie van het project. Wij geloven echt in de kracht van dit initiatief, omdat het ouders bereikt op plaatsen die ze kennen. We geven info over de terugbetaling, helpen om de schrik bij de kindjes weg te werken, enzovoort. ‘t Is voor de kinderen vaak het eerste contact met een tandarts of een mondhygiënist… en daarna zijn ze vertrokken, blíjven ze gaan.

815 kinderen gecontroleerd

Momenteel zijn er al 815 kinderen gecontroleerd. Die krijgen nadien een verwijsbrief. De ouders die geen mondzorgprofessional kennen worden geholpen met het maken van een afspraak. Daarna worden ze opgebeld met de vraag of het gelukt is om een afspraak te maken, of dat er toch nog hulp nodig is.

De kennismaking vond niet toevallig plaats in de Brugse Poort. Dat is van origine een echte arbeiderswijk. Ondertussen woont hier een zeer diverse bevolking – jong en oud, geboren Gentenaars, mensen met migratieachtergrond, hoog- en lageropgeleid, enzovoort. Vandaar dus ook hiér ons pionierswerk, dicht bij de mensen, op plekken waar al veel volk samenkomt, in samenwerking met partnerorganisaties die er ook in slagen om kwetsbare mensen het belang van die controles te doen inzien en hen er naar toe te leiden.

‘Vanaf het eerste tandje’

Tot slot: mondzorg is al jarenlang een prioriteit binnen het stedelijke beleidsplan Gezondheid. De gezondheid van de mond heeft een grote impact op het héle lichaam. Ze is ook belangrijk om een goeie eerste indruk te maken, als je solliciteert, om makkelijker vrienden te maken, enzovoort. Het aanleren van een goede mondhygiëne start dus best al vanaf het eerste tandje. Bijna de helft van de kinderen onder de 5 jaar is nog nooit naar de tandarts geweest. Daar valt dus veel winst te boeken. Vandaar al onze initiatieven, zoals het ‘tanden-poets-lied’ met ‘DJ Tuub’.

Alles over mondzorg in Gent vind je op de website van de Stad