We helpen de schoolfacturen verlagen
vrijdag 1 september 2023
Opening van 141 nieuwe assistentiewoningen in Dobbelhof
maandag 4 september 2023

Leeshoek, huiswerkklas en andere gemeenschappelijke ruimtes in nooddorp voor Oekraïners

Samen met collega schepen Astrid De Bruycker hebben we op donderdag 31 augustus 2023 de gemeenschappelijke polyvalente binnen- en buitenruimtes in het nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen in Oostakker voorgesteld aan de pers.

Sinds mei verhuisden een 140-tal Oekraïense vluchtelingen naar de eerste 50 woonunits in het nooddorp in Oostakker. Het gaat vooral over gezinnen met kinderen en alleenstaanden. Die beschikken daar over heel wat gemeenschappelijke ruimtes, met aandacht voor educatie en ontspanning. Zo is er onder meer een picknickzone met barbecue, een game- en leeshoek, een ruimte voor huiswerkbegeleiding en digitale ondersteuning.

Veel aandacht voor kinderen

Er ging veel aandacht naar het welzijn van de kinderen, met een buitenspeelplein, een ontspanningsruimte met kindvriendelijke hoekjes en een game- en leeshoek. Om sociale activiteiten te bevorderen in het dorp werd ook een picknickzone met barbecues ingericht.

Daarnaast zijn er uiteraard ook educatieve ruimtes voorzien. De vzw Blenders maakt er de bewoners via een ‘Digidak-punt’ wegwijs in de digitale wereld en organiseert er vorming rond digitale thema’s. Er zijn lokalen waar de kinderen begeleid kunnen worden voor hun huiswerk, er is de mogelijkheid om thuisonderwijs te organiseren of een nieuwe OKAN-klas op te richten. Ook vzw Amal (het lokale agentschap voor integratie, waar Astrid voorzitter van is), de VDAB of andere diensten kunnen hier workshops, infomomenten of lessen organiseren.

Inclusie

In de gemeenschappelijke ruimtes werken verschillende stadsdiensten, exploitanten, vzw’s en vrijwilligers samen om de bewoners te ondersteunen. Ze kunnen er bijvoorbeeld een gesprek hebben met hun maatschappelijk werker. In augustus kwamen al heel wat Oostakkerse jeugd- en sportverenigingen langs om hun werking toe te lichten. In de komende weken volgt ook een kennismakingsmoment met de omwonenden.

Bovendien wordt alles voorzien om de ruimtes op de benedenverdieping toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers en voor de dove Oekraïense mensen die in het nooddorp wonen”, zegt Astrid, die ook schepen van Gelijke Kansen is. “Want zo’n nooddorp moet ook écht inclusief zijn, iederéén moet er zich kunnen thuis voelen.

400 extra opvangplaatsen

Vanaf september 2023 zullen de voorbereidende werken van de tweede fase starten. In het najaar komen er 150 extra units, goed voor 400 personen. Wonen in Vlaanderen voorziet gestapelde woonunits, die Vlaanderen na het nooddorp wil laten hergebruiken voor studentenhuisvesting. Als alles volgens planning verloopt, zullen de units begin 2024 in gebruik genomen worden.