Bijzondere spiegelstickers voor: ‘Mentaal welzijn laagdrempelig in beeld brengen’
dinsdag 12 september 2023
Opening ‘troostplek’ in Zwijnaarde
woensdag 27 september 2023

Opening ‘beleefgang’ in woonzorgcentrum Het Heiveld

Als schepen van Gezondheid en Seniorenbeleid, heb ik op woensdag 20 september 2023 de nieuwe ‘beleefgang’ geopend in de (beschermde) afdeling Klaproos van het woonzorgcentrum Het Heiveld in Sint-Amandsberg.

Het is geen toeval dat we dat net nú doen. Die nieuwe beleefgang is een oase van groen en rust op maat van de (36) bewoners met dementie, en morgen is het ‘Wereld Alzheimer Dag’. Er speelt rustgevende muziek, er is aangepaste verlichting en er klinken zelfs natuurgeluiden. De gang geeft zicht op de binnentuin met de volière, en op de boomgaard. Op de vloer is bedrukking aangebracht die doet denken aan de kasseien in de Gentse binnenstad. We hebben de gang dan ook toepasselijk ‘Patershol’ gedoopt. Woon-zorg: de twee delen zijn even belangrijk. De woonomgeving moet zo goed mogelijk ingericht zijn.

Virtueel naar zee!

Tegelijk werd ook een zeer bijzonder project voorgesteld. Het Heiveld ontwikkelde samen met de Artevelde Hogeschool een therapieprogramma op maat van bewoners en zorgverleners met… Virtual Reality (VR).

De meeste mensen kennen dat wellicht: je zet een grote bril op je hoofd waardoor je zogezegd kan ‘rondkijken’ in een digitale omgeving. Het voelt alsof je helemaal in een andere wereld zit. VR kan ook veel betekenen in de zorg. Ik heb bijvoorbeeld zelf ‘een uitstap naar zee’ geprobeerd. De max! Je hoort de geluiden van de bus die vertrekt, je wandelt op de zeedijk en kan je zelfs dichter bij de branding komen. Maar ’t is ook behulpzaam voor mensen die stress ervaren, die kan men zo tot rust brengen. Zo brengen we het beste van de buitenwereld naar binnen.

Woonzorgcentrum Het Heiveld heeft nog heel wat projecten op stapel: de uitbreiding van de groene zorg met zorggeitjes, de plaatsing van een buurtchalet waar bewoners en schoolkinderen samen groene activiteiten kunnen doen, de opfrissing van de leefruimtes (2023) en de renovatie van de woningen (2024).