Opening ‘Vlinder Me’
maandag 5 juni 2023
Gentenaars kunnen op meer dan 50 locaties gratis drinkfles bijvullen
zaterdag 17 juni 2023

Gratis screening op hart- en vaatziekten voor de Gentenaars

Op woensdag 14 juni 2023 kon elke Gentenaar gratis en zonder afspraak zich laten ‘screenen’ (onderzoeken, zeg maar) op hart- en vaatziekten in lokaal dienstencentrum De Knoop in de Hundelgemsesteenweg in Ledeberg. Tijdens zo’n screening (die een kwartiertje duurt) werden onder andere de bloeddruk, het bloedsuikergehalte en de cholesterol gemeten. Bij verhoogd risico wordt een advies tot doorverwijzing gegeven.

Met deze gratis screening willen we vooral ook meer kwetsbare Gentenaars bereiken omdat zij vaak nog moeilijker de weg naar de huisarts vinden, zeker als het gaat over preventieve gezondheidszorg. Ook Rik Van Hoof, de voorzitter van de Belgische Cardiologische Liga, was de ganse dag aanwezig.

Als Stad Gent zetten we hier mee onze schouders onder omdat preventie cruciaal is. Meer dan 20% van de overlijdens in België is te wijten aan hart- en vaatziekten. Al vanaf de leeftijd van 40 jaar kan een preventieve hartscreening nuttig zijn. Ook de zogenaamde ‘Body Mass Index’ (de verhouding tussen lichaamslengte en -gewicht) wordt gemeten. En men bevraagt ook de familiale medische geschiedenis, en of men rookt en/of genoeg beweegt. Als de mensen zelf vragen hebben, kunnen die meteen in gesprek gaan met een cardioloog ter plaatse.

Ik liet me trouwens ook zelf screenen… en blijk zo gezond als een vis.

Geïnteresseerden die er niet konden bij zijn op 14 juni kunnen altijd online een zelftest doen op https://www.gezondheidskompas.be/. Via een online vragenlijst wordt een inschatting gemaakt van een bepaald gezondheidsrisico. Met dat resultaat kan men dan langsgaan bij de eigen huisarts.