Maximum 39 mensen die moeilijk aan werk geraken zullen in Gent aan de slag gaan via het principe van de ‘gemeenschapsdienst’, een initiatief van de Vlaamse regering en de VDAB. Ze krijgen daar 1,30 euro per uur voor bovenop hun uitkering, maar vooral: zo bouwen ze geleidelijk aan werkervaring op. De Stad Gent krijgt daar, net zoals heel wat andere steden en gemeenten die aan het project meedoen, een subsidie voor.
Vanuit de oppositie klonk meteen kritiek: de gemeenschapsdienst zou ‘sociale dumping georganiseerd door de Stad’ zijn. Niets is minder waar. Als schepen van Sociaal Beleid, verwijs ik deze kritiek resoluut naar de vuilnisbak met stevige argumenten.
Hoe wij in Gent werken, da’s he-le-maal geen sociale dumping. Wij helpen in ons ‘Arbeidspact’ en via het Jobteam Gent al vele jaren langdurig werkzoekenden vooruit, samen met de VDAB trouwens, en met vele anders partners uit ons netwerk ‘Gent, Stad in werking’. Die mensen worden allemaal op maat begeleid (nvda: bij het project horen ook 13 begeleiders) en leren nieuwe vaardigheden. Dat zal bij de mensen die binnen de gemeenschapsdienst werken (in het dienstenbedrijf van de Stad) niet anders zijn. Ons doel blijft: zo veel mogelijk mensen aan een duurzame job op de arbeidsmarkt helpen. De taken die ze ondertussen krijgen vervangen bovendien geen ‘gewone’ jobs bij Stad of OCMW.
Het initiatief zal in Gent bovendien van nabij opgevolgd worden. De Stad zal halverwege de looptijd het effect evalueren.
Om in aanmerking te komen moet de werkzoekende al twee jaar op zoek zijn naar werk. Er moet minstens twee halve dagen per maand en maximum twee dagen per week gewerkt worden. En de gemeenschapsdienst moet uitgevoerd worden bij een lokaal bestuur, een vzw of een onderwijsinstelling.
Eigenlijk bestond er al een hele tijd een tewerkstellingsmaatregel, WES (Werkervaringsstage), waar wij in Gent ook gebruik van maakten. Inhoudelijk komt die overeen met de principes van de gemeenschapsdienst, hij heeft alleen een andere naam. In een sterk versnipperd landschap van tewerkstellingsmaatregelen zou men voor minder door het bos de bomen niet meer zien.
Aangezien het hele opzet een initiatief van de VDAB gaat, is het ook de VDAB zelf die zal beslissen of mensen die gemeenschapsdienst weigeren al dan niet hun uitkering verliezen.