Ik schoot ‘Walk and Roll Run’ op gang
donderdag 27 april 2023
Stadsfinanciën op orde: geen extra besparingen, geen extra belastingen
dinsdag 9 mei 2023

Lancering 9de editie ‘Jong en oud in Gent’

Als schepen van Seniorenbeleid, heb ik op dinsdagmiddag 2 mei 2023 de 9de editie van de wedstrijd ‘Jong en oud in Gent’ gelanceerd. Ik deed dat in het woonzorgcentrum Ramen & Poel, tijdens een heel bijzonder evenement.

De bewoners hadden een sjaal van 500 meter lang gebreid en die uitgerold tot aan basisschool Sophie De Woelmuis. De kinderen van die school komen hier elke maand eens langs. Ze klommen nu door een raam naar binnen, de hele gang was omgetoverd in een ballenbad! Precies al een beetje straattheaterfestival tijdens de Gentse Feesten…

De wedstrijd wordt traditioneel gelanceerd rond 29 april, de jaarlijkse ‘Europese dag van de Intergenerationele Solidariteit’, dit jaar een zaterdag. “Iedereen weet ondertussen waar onze wedstrijd over gaat: over zorg dragen voor elkaar over verschillende generaties heen. Over jong en oud samenbrengen, liefst op een creatieve manier. Of, in ’t Gents gezegd: ‘Tuupe iets vrie waas doen’.

Aan de succesformule van onze wedstrijd is niks veranderd. Kandidaten kunnen tot eind augustus projecten indienen, een jury van jongeren en ouderen selecteert de drie winnaars, die respectievelijk 750, 500 en 250 euro krijgen om te herinvesteren in wijze projecten. Iederéén kan deelnemen, op twee voorwaarden: dat het gaat om Gentse projecten; en dat die al bezig zijn. Het thema dit jaar is ‘De zachte kracht van intergenerationeel’.

Goed in hun vel, huis en stad

Binnen seniorenbeleid doe ik er alles aan opdat zo veel mogelijk mensen zich zo lang mogelijk goed zouden voelen. Goed in hun vel, goed in hun huis, goed in hun stad. Onder andere dus door intergenerationele samenwerking. Heel veel verschillende mensen en organisaties in onze stad hebben sinds 2014 samen al meer dan 100 intergenerationele projecten opgezet, met onze steun. Omdat we weten dat dat voor meer wederzijds begrip zorgt. Dat jonge mensen veel kunnen leren van ouderen. Maar ook omdat het gewoon onverwacht plezant kan zijn om samen dingen te doen.

’t Spelleke van Ramen en Muis (van het woonzorgcentrum en de school dus) werd vorig jaar derde in de wedstrijd. Het geheugenkoor Noebliepa van woonzorgcentrum Sint-Coleta (met mensen met dementie, mantelzorgers en leerlingen van basisschool Sint-Paulus aan de Ottergemsesteenweg) won toen. Tweede werd de Zorgmiertuin, een ‘generatietuin’ (letterlijk) onderhouden door kinderen van basisschool Sint-Paulus in Drongen, hun ouders, grootouders en buurtbewoners.

Alle info over de wedstrijd vind je op de website van de Stad Gent