Lancering 9de editie ‘Jong en oud in Gent’
dinsdag 2 mei 2023
Samen met Astrid De Bruycker opende ik ‘Regenboogweek 2023’ in Gentse LDC’s
dinsdag 16 mei 2023

Stadsfinanciën op orde: geen extra besparingen, geen extra belastingen

We hebben eind april opnieuw een degelijk akkoord bereikt over de toekomstige besteding van het stadsbudget. Ons budget is op orde. We gaan zoals altijd heel gedisciplineerd om met het belastinggeld van de Gentenaars. Dat zorgt er voor dat we niét extra moeten besparen, en dat we géén extra belastingen moeten heffen. De buffer van 10 miljoen euro (om onvoorziene kosten te kunnen betalen, bijvoorbeeld bij crisismaatregelen zoals ten tijde van corona) is opnieuw aangevuld.

Bovendien blijven de absolute prioriteiten behouden. We gaan extra mensen aanwerven voor de kinderopvang en in onze scholen. Meer handen op de werkvloer zijn daar hard nodig. De steun voor Gentenaars in een kwetsbare positie kan mee stijgen met de noden; bovendien wordt er extra geld voorzien voor als het aantal mensen die begeleid moeten worden door het OCMW zou stijgen. Én er is ook extra budget vrijgemaakt om te investeren in verouderde of moeilijk toegankelijke stadsgebouwen, onder andere om de stijgende kosten te compenseren.

Ook de zogenaamde ‘blauwe hesjes’, de infocoaches die op drukke avonden in de Overpoortstraat aanwezig zijn om feestvierders op te vangen, gaan opnieuw aan de slag, alvast tot midden 2025 (al wordt onderzocht hoe ook de horeca een steentje kan bijdragen. Bij Disctrict09, de ICT-dienst van de Stad Gent, is er extra budget voor cyberveiligheid. We hebben onlangs gezien hoe een cyberaanval zowat de hele Stad Antwerpen heeft platgelegd… iets gelijkaardigs willen we uiteraard absoluut vermijden in onze stad.

Ook extra geld voor investeringen

Voor investeringen (zoals nieuwe parken, gebouwen en bruggen) is er 54 miljoen euro netto budget toegevoegd. Da’s vooral nodig door de stijgende grondstoffenprijzen. Bij aanvang van de bestuursperiode, begin 2019, was 697 miljoen euro voorzien maar dat bleek nu onvoldoende, ook al door de sterke inflatie van een tijdje geleden.

In juni wordt over de budgetafspraken politiek gedebatteerd in de gemeenteraad.