Samen zorgen voor kleine gelukjes
dinsdag 14 februari 2023
Jaarverslag Gezondheidsbeleid 2022: “Solidariteit op 1!”
woensdag 15 maart 2023

50 jaar LDC Ten Hove: Paradepaardje van onze dienstverlening

Groot feest op vrijdag 17 februari 2023: het lokaal dienstencentrum Ten Hove, nabij het Elisabethbegijnhof in hartje Gent, bestaat 50 jaar. Het was bovendien het allereerste LDC in Vlaanderen, een voorbeeld dat ondertussen vaak is gekopieerd. Ondertussen zijn er in Gent al 11 LDC’s.

Als schepen van Seniorenbeleid, leerde ik Ten Hove al kennen in 1989. Ik zette in die periode mijn eerste stappen in de politiek, als OCMW-raadslid. Ten Hove was toen al een paradepaardje van onze dienstverlening. In de 34 jaar dat ik in de politiek zit, ben ik hier dikwijls op bezoek geweest, omdat ik vaak een functie had die een link had met het OCMW en met ouderenbeleid.

Bezoek van Koningin Fabiola

Begin jaren ’70 was ‘actief ouder worden’ nog een onbekend begrip. Je had gedaan met werken, ging met pensioen en mocht ‘rusten’ tot het einde. Maar toen kwam Ten Hove! In 1972 deed de Commissie Openbare Onderstand (de voorloper van ’t OCMW) een enquête bij oudere buurtbewoners. Wat bij zowat iedereen terugkwam, was: ‘Wij willen ons zinvol kunnen bezighouden, en liefst van al: samen met andere mensen’. Toen dat eerste LDC er dan kwam, was dat rap een succes. Ten Hove kwam op de BRT; en zelfs Koningin Fabiola is hier geweest, in juni 1980, toen België 150 jaar bestond. ’t Is een fijne vaststelling dat er toén al pionierswerk werd gedaan in Gent…

Ondertussen is de sector verder geëvolueerd. LDC’s zijn wijze plekken waar ouderen zich kunnen amuseren. Samen een koffietje drinken, surfen op ’t internet, aerobic, taalles, bloemschikken, enzovoort. Maar in een LDC kan je ook hulp krijgen: een psycholoog als ’t efkes lastig is, maatschappelijk werkers die helpen bij administratieve problemen, een ergotherapeut die mee bekijkt hoe je woning kan aangepast worden.

81 activiteiten per week

De cijfers van Ten Hove spreken voor zich. 81 activiteiten per week, 120 vrijwilligers (vorig jaar was er zelfs nog iemand van 100 jaar bij!) en een hele reeks samenwerkingen met organisaties in de buurt. Zorgen voor genoeg van dat soort wijze ontmoetingsplekken voor senioren is één van dé speerpunten van ons Seniorenbeleid. Ik ben zelf jarenlang verpleger geweest en daarna manager in de zorgsector: ik heb die evolutie van nabij meegemaakt, zelfs mee ‘gestuurd’ op de plek waar ik werkte. Steeds meer is de oudere centraal komen te staan. Zoals het hóórt natuurlijk: alles vertrekt van de mens zelf, zijn behoeften, verlangens en zorgnoden. Dáár bouw je dan beleid en aanbod rond.

Informatie over alle LDC’s vind je op de website van de Stad Gent

LINK: https://stad.gent/nl/samenleven-welzijn-gezondheid/welzijn/lokale-dienstencentra