Gent wapent zich budgettair en legt financiële buffer aan
donderdag 1 december 2022
Samen met ‘Coco de kanarie’ mensenlevens redden
vrijdag 23 december 2022

‘Levenskunst’ in Huis van Alijn versterkt mentaal welzijn 65-plussers

Ik mocht op dinsdag 6 december 2022 het bijzondere (piloot)project ‘Levenskunst’ voorstellen. Een groep 65-plussers gaat tijdens zes sessies op zoek naar ‘kleine gelukjes’ in de erfgoedcollectie van ons Huis van Alijn, het ‘museum van het dagelijks leven’. De bedoeling is om de deelnemers samen interesses te laten (her)ontdekken en zo te zorgen voor meer sociaal contact en een zinvolle tijdsbesteding. Bovendien wordt hun mentaal welzijn er groter van. Het is een fijne samenwerking van Het Huis van Alijn en (de gezondheidspromotoren van) de wijkgezondheidscentra De Sleep, ’t Vlot en Rabot die perfect past binnen ons beleid: de zorg om het geestelijk welzijn van alle Gentenaars is één van onze prioriteiten.

Internationaal onderzoek toonde al aan dat werken met erfgoed een positieve impact heeft op de mentale gezondheid. De wijkgezondheidscentra maken het project bekend in de wijken en houden tijdens het traject de vinger aan de pols bij de deelnemers.

Persoonlijk dagboek

Elke sessie start met een warm onthaal. Daarna wordt er gewerkt met objecten uit het Huis van Alijn als hulpmiddel om na te denken en te praten over waarden en interesses. Elke sessie eindigt met het invullen van een persoonlijk dagboek, om te reflecteren op de sessie en stil te staan bij emoties en verwachtingen. In de laatste sessie komt kunstenares Sassafras De Bruyn een illustratie maken op basis van alle tekeningen, notities in de dagboekfragmenten.

Intussen zijn er al vijf van de zes sessies achter de rug. Uit de eerste reacties blijkt dat de 65-plussers tijdens de sessies erkenning voelen voor wie ze zijn en zich deel voelen van een groep. Eén op de drie Gentenaars heeft het soms mentaal moeilijk. Daarom zijn er projecten zoals dit. ‘Levenskunst’ helpt oudere buurtbewoners zorg te dragen voor zichzelf én voor elkaar, ook tijdens koude en donkere dagen.

‘Levenskunst’ komt voort uit het ‘Outreachlab’ van het Huis van Alijn (de werking die zich focust op het structureel inzetten van erfgoed van het dagelijks leven in de zorg- en sociale sector) en is een onderdeel van het project ErfGoedVoelen. Dat project (in samenwerking met Museum Dr. Guislain en Erfgoedhuis Zusters van Liefde) krijgt een projectsubsidie van de Vlaamse overheid. Het project wordt geëvalueerd in samenwerking met de Universiteit Gent.

Alle info op https://huisvanalijn.be/nl/levenskunst