25 jaar KRAS: Gedeelde verontwaardiging over armoede
dinsdag 4 oktober 2022
Ik opende samen met Astrid De Bruycker ‘Buurthuis De Porre’
vrijdag 21 oktober 2022

Nieuwe MUG-wagens voor AZ Jan Palfijn & AZ Sint-Lucas

Het AZ Jan Palfijn (waar ik als OCMW-voorzitter ook voorzitter van ben) heeft samen met AZ Sint-Lucas Gent twee nieuwe MUG-wagens (*) gekocht om patiënten nog sneller en beter te helpen. Het zijn twee BMW’s type X5 die vanaf begin november 2022 het centrum en het noorden van Gent zullen ‘bedienen’.

De auto’s hebben voldoende pk’s en 4×4 aandrijving om altijd snel en veilig door het verkeer te bewegen. Da’s zeer belangrijk, weet ik uit mijn jarenlange ervaring als verpleger, want als het gaat om mensenlevens redden telt elke seconde. In elke wagen is plaats voor een spoedarts, een spoedverpleegkundige en twee stagiairs. Bovendien kan al het materiaal een ‘juiste’ plaats krijgen in de koffer.

Safety first!

Belangrijk is het ´zien en gezien worden´-principe. Daarom is extra aandacht besteed aan slim gepositioneerde instrumentenpanelen van bijvoorbeeld signalisatie, GPS en radio, zodat de chauffeur altijd het beste zicht heeft. Strategisch geplaatste lichtelementen vooraan optimaliseren de zichtbaarheid van de MUG-wagens zelf. Dat maakt het zowel voor de MUG-chauffeurs als voor alle andere weggebruikers veilig op de baan. Altijd safety first, nietwaar…

De auto’s hebben ook de laatste technologische snufjes zoals een beter uitgeruste radio en een borstcompressiesysteem (reanimatietoestel). Dat reanimatietoestel zorgt voor elektrisch aangedreven en ononderbroken compressies tijdens de reanimatie van een patiënt in de ambulance zodat de hulpverleners de handen vrij hebben.

In 2021 werd de MUG van AZ Jan Palfijn en AZ Sint-Lucas ingeschakeld bij zo’n 2.870 interventies, goed voor gemiddeld 7 à 8 keer uitrukken per dag.

21 jaar officiële MUG-associatie

Sinds 2001 vormen AZ Jan Palfijn en AZ Sint-Lucas een ‘MUG-associatie’. Dat wil zeggen dat beide ziekenhuizen samen een MUG-voertuig aankopen en afwisselend vanuit Sint-Lucas en Jan Palfijn Gent het volledige noorden en het centrum van Gent bedienen. Dat is een toonaangevend voorbeeld van structurele samenwerking tussen ziekenhuizen.

(*) MUG staat voor ‘Mobiele Urgentie Groep’, een gespecialiseerde eenheid die bijstand verleent aan het team van een ambulance. In tegenstelling tot een gewone ziekenwagen vervoert de MUG-wagen geen patiënten.