Opvallende boodschappen zetten mentale veerkracht in de kijker
maandag 19 september 2022
25 jaar KRAS: Gedeelde verontwaardiging over armoede
dinsdag 4 oktober 2022

Ik stel jullie graag Het Moment voor: pop-uprestaurant door mensen met jongdementie

Bijzonder… euh… moment voor mij als schepen van Gezondheid en Zorg: op dinsdagochtend 20 september 2022 mocht ik de opening van het pop-uprestaurant ‘Het Moment’, in de stedelijke Hotelschool in de Lange Violettestraat, aankondigen. Bijzonder, omdat op woensdagen 12 en 19 oktober mensen met jongdementie er, samen met studenten en enkele Gentse topchefs (Joost Arijs, Olly Ceulenaere, Vilhjalmur Sigurdarson, Karel De Clercq, Ignace Wattenberge en Kim De Visschere), gasten zullen ontvangen. Een topproject dat voor mij alle Michelin-sterren binnenhaalt. Ik ben trots en enthousiast, als mens en als schepen!

Zowel Gentenaars met jongdementie, de topchefs én de leerlingen van de Hotelschool zullen unieke ervaringen opdoen. Bovendien heeft dit project ook een medische meerwaarde: het menselijk contact en de ervaringen kunnen het verloop van de ziekte helpen vertragen.

Een vijfgangenmenu kost 75 euro. Met de opbrengst organiseren enkele zorgorganisaties volgend jaar een dagfestival voor personen met jongdementie. Aan het initiatief werken ook Expertisecentrum Paradox, Familiezorg Oost-Vlaanderen en de zorginstellingen Zuiderlicht, Exalta en Zorgband mee.

Alle info vind je op www.stad.gent/hetmoment

Doe meer activiteiten samen met mensen met dementie!

Net daarom wil ik graag een oproep doen om meer samen activiteiten te doen met mensen met dementie. We hebben net de nieuwe campagne ‘Samen op weg, met dementie – ontdek wat kan op maat van’ gelanceerd, om mensen te overtuigen om zo veel mogelijk toffe dingen te blijven doen samen met mensen met dementie: wandelen, zingen, een museum bezoeken, enzovoort. Dat kán allemaal nog, en voor mensen met dementie is het bijzonder fijn om nog zo’n dingen te doen.

Het volledige aanbod vind je op de website van de Stad

1 op 5 mensen krijgt ooit dementie. In Vlaanderen zijn er vandaag naar schatting 141 246 mensen met dementie. In Gent zal het aantal mensen met dementie stijgen met 20%. Naar schatting 210 jongere Gentenaars (tussen 30 en 65 jaar) hebben dementie. Daarom lanceerde de Stad Gent al in 2016 het project ‘Dementievriendelijk Gent’, samen met 26 partnerorganisaties.

Ons doel blijft ongewijzigd: personen met dementie een volwaardige plaats in de samenleving garanderen, met zo veel mogelijk levenskwaliteit, en dat zo lang mogelijk. We moeten die mensen een veilige omgeving bieden, met begrip en respect. Wij bouwen élke dag (nvda: 21 september is Wereld Dementie Dag) aan een Dementievriendelijk Gent.