Wie nog een vaccin nodig heeft, moet niet ver meer lopen
dinsdag 22 februari 2022
‘Expeditie Miriam’: “Alleenstaande moeders sterker maken”
woensdag 9 maart 2022

Gent solidair met Oekraïne

De Stad Gent trekt 50.000 euro uit om slachtoffers van het conflict in Oekraïne te ondersteunen. De middelen gaan naar erkende hulporganisaties en zullen ook gebruikt worden om lokale initiatieven te ondersteunen.

De gebeurtenissen in Oekraïne laten niemand onberoerd, ook Gent en de Gentenaars niet. De Stad Gent wil haar bijdrage leveren om slachtoffers van deze oorlogscrisis bij te staan. Zo schaart de Stad zich achter de federale oproep ‘Plekvrij’ en roept het haar inwoners mee op om tijdelijk Oekraïense oorlogsvluchtelingen op te vangen. De Stad gaat ook in overleg met de Gentse logiessector om tijdelijke noodopvang te organiseren.

50.000 euro voor noodhulp

De Stad Gent maakt zelf 50.000 euro vrij voor noodhulp. De middelen zullen onder andere gestort worden aan twee organisaties die actief zijn op het terrein: het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen. Daarnaast richt de Stad zelf een noodfonds op waarmee Oekraïense vluchtelingen die in Gent aankomen zullen worden geholpen. Gentenaars kunnen daarin hun bijdrage leveren door te storten op BE09 0910 2200 2457 met de mededeling ‘Gent helpt Oekraïne’.

Gentenaars die niet de mogelijkheid hebben om financieel bij te dragen en materiële hulp willen bieden, worden doorverwezen naar de Oekraïense gemeenschap in Gent. Die zamelt goederen in in de Sint-Salvatorkerk in de Sleepstraat en heeft het beste zicht op wat de noden van hun families ter plaatse zijn. Gentenaars worden opgeroepen om enkel te brengen waar om gevraagd wordt en dit op de facebookpagina van de Oekraïense gemeenschap na te gaan.

Gentenaars die willen helpen, kunnen terecht op de pagina stad.gent/oekraine. Daar worden ze doorverwezen naar de juiste instantie. Gentenaars die opvang willen bieden aan Oekraïense vluchtelingen kunnen er zich ook aanmelden.