Als schepen van Sociaal Beleid, heb ik op 8 maart 2022 – Internationale Vrouwendag – ‘Expeditie Miriam’ voorgesteld. De Miriam-methodiek, ontwikkeld door de Vrouwenraad, is een intensief begeleidingstraject op maat van alleenstaande moeders die in moeilijke omstandigheden leven.
De focus ligt op werk én welzijn. Onze sociale dienst en Groep INTRO begeleiden hen via intensieve coaching, zowel in groep als individueel. Op dit moment zijn 14 moeders halverwege hun traject. We doorbreken hun sociaal isolement, maken hen sterker en zelfredzaam, en laten hen stappen zetten richting werk. Die aanpak wérkt. Uit onderzoek door de Karel de Grote Hogeschool blijkt dat alleenstaande moeders die het Miriam-traject doorlopen nadien vaker een opleiding volgen, vaker solliciteren, beter hun huishoudgeld beheren en zich meer sociaal verbonden voelen. Kortom: ze vinden opnieuw de kracht om zelf vooruit te gaan.
Ongeveer een derde van de deelneemsters is in België geboren, terwijl twee derde in een niet-Europees land is geboren. 26% van de vrouwen heeft geen diploma of een diploma middelbaar onderwijs. Bijna de helft van de vrouwen zorgt alleen voor het kind of de kinderen en krijgt helemaal geen alimentatie van de vader.
Drie maanden extra begeleiding
Het Gentse OCMW gebruikt de methodiek al sinds 2016, maar recent heeft Gent het project uitgebreid. “De moeders krijgen nog altijd een jaar lang individuele begeleiding en ze komen ook wekelijks samen, maar voortaan worden ze ook na het traject nog drie maanden lang van nabij opgevolgd.” Sinds de doorstart in 2019 namen al 60 alleenstaande moeders deel aan Miriam. 41 slaagden er in hun traject volledig te doorlopen met positief resultaat.
De Miriam-groepswerking is vandaag onderdeel van het Maatgericht Activeringscentrum (MAACT). Expeditie Miriam Gent krijgt ook steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF) en de Vlaamse overheid. Het project loopt op dit moment ook in Antwerpen en Oostende.