Fietsatelier helpt Gentenaars aan werk
vrijdag 28 januari 2022
Voor de vlammen in het vuur dat onze stad warm houdt
maandag 14 februari 2022

‘Zorgzame buurten’: alle Gentse projecten krijgen steun

Vijf Gentse projecten krijgen samen ruim 400.000 euro subsidies binnen de projectoproep ‘zorgzame buurten’ als onderdeel van het Vlaamse relanceplan. Zorgzame buurten zet in op participatie van de buurt, verbinding van informele en formele zorg, en samenwerking tussen welzijns- en zorgpartners en partners uit andere domeinen.

Uit Gent werden vijf projecten ingediend, die krijgen dus allemaal steun. Rudy Coddens, onze schepen van Sociaal beleid, Gezondheid en Zorg, verklaart dat succes. “Een jury beoordeelde elk van de 152 subsidieaanvragen aan de hand van de criteria buurtprofiel, veranderingstheorie, samenwerking in een netwerk, participatieve aanpak, realistische begroting en verduurzaming. Dat zijn allemaal zaken waar zowel de Stad Gent als onze sociale middenveldorganisaties veel ervaring mee hebben.”

Bridging: extra mobiele werker voor nog meer contact in Dampoortwijk

‘Bridging’ is één van de gesubsidieerde projecten. Wijkwerkers in de Dampoortwijk zorgen ervoor dat kwetsbare mensen met psychische klachten de weg naar juiste geestelijke gezondheidzorg vinden. Ze organiseren ook activiteiten, maken psychische kwetsbaarheid bespreekbaar en helpen psychisch kwetsbare personen in de wijk integreren. Door de subsidie kan twee jaar lang (van 1 maart tot 29 februari 2024) een extra mobiele werker aangeworven worden, zodat nóg meer contact met wijkbewoners mogelijk wordt.

“Dat past natuurlijk perfect binnen ons beleid, want de zorg om het geestelijk welzijn van alle Gentenaars is één van onze prioriteiten. In coronatijd is daar zelfs nog meer nood aan. Projecten zoals dit helpen kwetsbare buurtbewoners zorg te dragen voor zichzelf én voor elkaar. De jury was zeer positief over de betrokkenheid van bewoners bij Bridging. Ontmoeting staat centraal. Bovendien is de begroting duidelijk en is er voldoende aandacht voor verduurzaming. Mooi zo!”

Ook Troostplek, De Volders, Zorgzame Buurt Gentbrugg en Warm Westveld in de prijzen

Ook de Troostplek, een project rond rouw in Gentbrugge, kreeg subsidies, net zoals De Volders, een project rond cohesie in hoogbouwblok De Volders in Nieuw Gent. “Dat zijn allemaal projecten die door de Stad Gent, als lokale overheid, getrokken worden. Twee projecten waarbij de Stad Gent partner is vielen ook in de prijzen: wijkgezondheidscentrum De Punt start met het project ‘Zorgzame Buurt Gentbrugge’ en vzw Stappen start in Sint-Amandsberg met ‘Warm Westveld’, een project dat ontmoetingsplekken in de buurt creëert.”