Sociale restaurants in de kijker tijdens ‘Week van de Pollepel’
maandag 22 november 2021
Afgelopen jaar extra coronasteun voor 2.343 kwetsbare Gentse jongeren
woensdag 22 december 2021

OCMW-cliënten tevreden met dienstverlening, ook tijdens coronacrisis

Voor de tweede keer heeft OCMW Gent in een uitgebreid onderzoek gepeild naar de tevredenheid van zijn cliënten. Ondanks de extra druk door de coronacrisis scoort de hulpverlening hoog en nam de tevredenheid toe sinds de vorige meting in 2018.

Het tevredenheidsonderzoek werd uitgevoerd in de periode april tot juni 2021. In totaal gaven 1.752 cliënten hun mening over de dienstverlening van OCMW Gent. Dat gebeurde zowel online als telefonisch. Algemeen kan OCMW Gent een tevredenheidsscore voorleggen van 8,1 op 10. In 2018 was dat nog 7,9 op 10.

Maatschappelijk werker is de sleutel

41 procent van de respondenten vindt de verstandhouding met zijn maatschappelijk werker het belangrijkste aspect van de dienstverlening. Het is meteen ook het aspect met de hoogste tevredenheidsscore. De respondenten gaven de samenwerking met hun maatschappelijk werker gemiddeld een 8,4 op 10.

Rudy Coddens: “Een goede verstandhouding met de hulpverlener is volgens cliënten de sleutel tot verbetering van hun situatie. Het is toch wel straf dat meer dan driekwart van de cliënten aangeeft dat hun maatschappelijk werker in de voorbije periode zijn ‘uiterste best’ deed om hen te helpen. In de toekomst blijft de goede samenwerking tussen cliënt en maatschappelijk werker dan ook een speerpunt in de hulpverlening.

Open en bereikbaar tijdens coronacrisis

35 procent van de respondenten moest specifiek door de coronacrisis een beroep doen op OCMW Gent. Ondanks die verhoogde druk zijn cliënten tevreden over de dienstverlening tijdens de crisis. Van de cliënten die al voor de crisis in begeleiding waren, geeft 88 procent aan dat de kwaliteit van de hulpverlening minstens gelijk gebleven of zelfs verbeterd is. 91 procent is even of meer tevreden over hun maatschappelijk werker. OCMW Gent blijft dan ook altijd open en bereikbaar dankzij werken op afspraak, wandel- en stoepgesprekken en verhoogde veiligheidsmaatregelen.

Proactief rechtenbeleid

Omdat veel mensen in armoede hun sociale rechten niet volledig opnemen, hanteert OCMW Gent een proactieve rechtenbenadering. De cijfers bevestigen die aanpak. Zes op de tien cliënten vinden dat het OCMW Gent zelf stappen onderneemt zodat ze de hulp krijgen waar ze recht op hebben. Om dat nog te verbeteren, zal OCMW Gent zijn proactief rechtenbeleid verder uitbreiden. Dat kan door verdere automatisering van rechten waar mogelijk en door ruimere inzet op bekendmaking en toekenning van rechten.

Het volledig rapport lees je hier.