Gent in relance: budget in evenwicht
vrijdag 29 oktober 2021
Sociale restaurants in de kijker tijdens ‘Week van de Pollepel’
maandag 22 november 2021

Schoolkinderen die senioren opbellen winnen wedstrijd ‘Jong en oud in Gent’

De ‘intergenerationele telefoonster’, een project in Gentbrugge waarbij kinderen van het vijfde leerjaar oudere, vaak eenzame buurtbewoners opbellen, wint dit jaar de wedstrijd ‘Jong en oud in Gent’. Met de prijs van 750 euro willen de initiatiefnemers ook echte ontmoetingen tussen de ouderen en de kinderen organiseren.

Intergenerationele telefoonster

De ‘intergenerationele telefoonster’ is een initiatief van Lokaal Dienstencentrum Speltincx in samenwerking met Brede School en basisschool ’t Groen Drieske in Gentbrugge. De belmomenten worden in de klas voorbereid en telkens aan een thema opgehangen, zoals naar school gaan, voeding, kleding, vakantie en feestdagen. In groepjes van twee bellen de kinderen naar een oudere buurtbewoner. Op het einde van het project gieten ze hun notities in een gedicht of een liedje voor hun belmaatje.

Rudy Coddens: “Alleen door allemaal zorg te dragen voor elkaar, óók over verschillende generaties heen, geraken we door deze lastige coronaperiode. Daarom een dikke proficiat aan de laureaten maar ook grote dank aan iedereen die intergenerationele projecten uitwerkte en indiende: doe zo verder, samen brengen we jong en oud dichter bij elkaar.

Pennenvrienden van 10 en 101 jaar

De tweede prijs gaat naar het correspondentieproject ‘Pennenvrienden van 10 en 101 jaar’. In volle coronaperiode correspondeerden leerlingen van de stedelijke basisschool De Vlieger uit de Wasstraat met 22 bewoners van Woonzorgcentrum Het Heiveld. De leerlingen van juffrouw Jasmien De Vuyst van klas De Toekans (3de en 4de leerjaar) en de ouderen, die tussen 70 en 101 jaar oud zijn, stuurden om de drie weken brieven, filmpjes, tekeningen en knutselwerkjes naar elkaar. Zo leerden ze elkaars leefwereld beter kennen.

Muziekduo’s in coronatijd

De derde prijs is voor het sociaal-artistieke project ‘Muziekduo’s in coronatijd’. Drie muzikanten, afgestudeerd aan het Conservatorium Gent, vormden elk een duo met een bewoner van Assistentiewoningen Antoniushof. Om de twee weken hielden ze een repetitie om uiteindelijk op 15 juni een druk bijgewoonde muzikale voorstelling te geven in Cultuurkapel Sint-Vincent. Je leest hier meer over het project.

Wedstrijd Jong en oud in Gent

De jaarlijkse wedstrijd ‘Jong en Oud in Gent’ is een initiatief van de Stad Gent en beloont (buurt)initiatieven die jong en oud samenbrengen. Zulke activiteiten leiden tot meer wederzijds respect en begrip en maken van Gent een leeftijdsvriendelijke stad. Een jury van jongeren en ouderen selecteert drie winnaars, die elk een geldprijs ontvangen.