Nieuw vaccinatiepunt opent op site UZ Gent
vrijdag 17 september 2021
Gentse vaccinatiebus sluit rondreis af: 4.856 prikken gezet
donderdag 30 september 2021

‘Wereld Dementie Dag’: fietsroutes, wenskaart en vernieuwde dementiekoffers

Dinsdag 21 september 2021 was het de jaarlijkse ‘Wereld Dementie Dag’. In Vlaanderen zijn er 131.800 mensen met dementie. In Gent zal het aantal mensen met dementie stijgen van 4.655 naar 5.605 in 2035 (+ 20%). Zelfs 210 jonge Gentenaars, tussen 30 en 65 jaar, hebben dementie.

“Verschrikkelijke cijfers” zegt Rudy Coddens, onze schepen van Gezondheid en Zorg. “Het is dan ook onze plicht, als lokale overheid, om te helpen. In 2016 al lanceerden we ‘Dementievriendelijk Gent’, een samenwerking met 26 partnerorganisaties. Begin 2019 heb ik de nieuwe engagementsverklaring ondertekend. Ons doel blijft: personen met dementie een volwaardige plaats in de samenleving garanderen, met zo veel mogelijk levenskwaliteit, zo lang mogelijk. Bovendien moeten we ook oog hebben voor de mantelzorgers. 70% van de mensen met dementie wordt verzorgd door naaste familie of anderen. Dat is een zware taak, die we naar waarde moeten schatten.”

Woonzorgcentrum De Vijvers presenteert zes ‘onvergetelijke fietsroutes’

In de ochtend van 21 september mocht Rudy iets heel speciaals doen. “Ik heb een zogenaamde ‘onvergetelijke fietsroutes’ van ons woonzorgcentrum De Vijvers officieel mogen inrijden. Je kan daar gratis een elektrische duo-, riksja- of rolstoelfiets reserveren, om met een bewoner met jongdementie (of een familielid, vriend of buur) een tochtje te maken. Zes tochtjes zijn er, van 4 tot 9 kilometer, naar de binnenstad, of naar de Gentbrugse Meersen of het Liedermeerspark in Merelbeke bijvoorbeeld. Een schitterend initiatief in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Paradox.”

‘Special guests’ waren het tamdemduo Griet Hoet en Anneleen Monsieur, winnaars van een bronzen medaille op de Paralympische Spelen in Tokio deze zomer. “Schitterend dat Griet en Anneleen dit mooie initiatief op die manier steunen!”

Maud Vanhauwaert en Carll Cneut maken wenskaart

Dementievriendelijke Gent organiseert ook elk jaar op de Werelddag een aantal activiteiten. ’s Ochtends kwamen mensen met dementie, mantelzorgers en vrijwilligers al samen om samen te lezen. In de namiddag was er een voordracht door professor Kasper Bormans (KU Leuven), auteur van ‘Tijd maken voor mensen met dementie’. ’s Avonds volgde de documentaire ‘Liefde in tijden van jongdementie’.

“Heel bijzonder is dat dichteres Maud Vanhauwaert (van onder andere ‘Man bijt hond’) van gesprekken met mensen met dementie en hun geliefden een gedicht maakte. Illustrator Carll Cneut maakte daar een prachtig beeld bij. Daar is een mooie wenskaart van gemaakt die je kan sturen naar iemand die geconfronteerd wordt met dementie. Een klein gebaar dat zeker zal geapprecieerd worden…”

Dementiekoffers vernieuwd

Tussendoor mocht Rudy nog de vernieuwde dementiekoffer voorstellen. “We hebben in september 2018 voor het eerste vier dementiekoffers aan het publiek voorgesteld. Koffers met informatie over dementie, die je kan ontlenen in De Krook. Met boeken, DVD’s, CD’s en folders. In de nieuwe koffers zit bijvoorbeeld ook een boek van Korneel De Ryck, over hoe vroeger alles anders was. Over schepjes cichorei in de koffie, buurtcinema’s, stoffige kolenkachels en toiletten buiten het huis. Kleine herinneringen, die voor connectie zorgen met mensen.”