Els is 100.000ste gevaccineerde Gentenaar
woensdag 2 juni 2021
Gentenaars kunnen tweede prik nog flexibeler inplannen
donderdag 24 juni 2021

Rudy Coddens zet mantelzorger Rita in de bloemetjes: ‘Levert elke dag onmisbare zorg’

Rudy Coddens, schepen van Gezondheid en Zorg, heeft op 23 juni, de ‘Dag van de Mantelzorger’, een theekopschoteltje met een assortiment thee bezorgt aan Rita Vanderhaeghen, bij haar thuis in Zorghotel Het Leeuwenhof in Drongen. “Een mooie attentie voor een fantastische dame die dag in dag uit onmisbare zorg levert voor haar dochter Marleen en haar man Willy. Chapeau. Rita verdient deze attentie dubbel en dik, net zoals de duizenden andere mantelzorgers in onze stad.”

Rita, zelf al 75 jaar oud, zorgt elke dag voor haar dochter Marleen die is geboren met een hersenverlamming. Omdat de zorg te belastend werd verhuisden Rita en haar man vier jaar geleden naar Zorghotel Het Leeuwenhof, tegenover het gebouw van vzw De Karekolle waar Marleen woont. Gedurende de week verblijft Marleen in het tehuis, tijdens de weekends bij haar ouders. Die hebben in het zorghotel een aangepast bed waarin Marleen kan overnachten. Intussen zorgt Rita ook nog voor haar man Willy die vorig jaar een hersenbloeding kreeg en sindsdien kan hij moeilijk stappen.

Stad Gent ondersteunt

Mantelzorgers helpen – onbetaald – iemand waar ze een persoonlijke band mee hebben bij dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen, administratie, koken, vervoer of ontspanning. In Gent zijn er naar schatting 40.000 mantelzorgers actief, in heel Vlaanderen meer dan 600.000.

“Daarom doen we als stadsbestuur al lang heel veel voor mantelzorgers. We informeren hen, organiseren activiteiten en zorgen voor ondersteunende dienstverlening (zoals begeleiding, psychosociale hulp, vervangende zorg of thuishulp). En we werken mantelzorgprojecten uit samen met verschillende professionele partners en mantelzorgers zelf.”

‘You time’: ruim 1.000 mantelzorgers kregen welverdiend geschenkje

Elk jaar is er bovendien een actie naar aanleiding van de ‘Dag van de mantelzorger’ om mantelzorg breed onder de aandacht te brengen. In 2021 is dat de actie ‘You time – Verwen een geweldig mantelzorger’.

“Gentenaars konden de afgelopen weken gegevens doorgeven van een mantelzorger die een extra’tje verdient. Eind juni kregen die allemaal een pakketje voor “thee-time”. Zo kunnen ze wat tijd nemen om zelf te genieten en bij te tanken. Wij laten ook een attentie achter bij een Gentenaar die hulp krijgt van een mantelzorger die buiten Gent woont maar waarvan we de gegevens kregen.”

In 2020 kregen 700 mantelzorgers een attentie, in 2021 waren het er al ruim 1.000.