Elke prik helpt: nieuwe campagne om goede vaccinatiecijfers aan te houden
donderdag 29 april 2021
Het Heiveld uitgeroepen tot woonzorgcentrum van het jaar
vrijdag 30 april 2021

Stad Gent verlaagt werkgeversbijdrage artikel 60-medewerkers

De Stad Gent verlaagt vanaf 1 mei de werkgeversbijdrage voor artikel 60-medewerkers. Non-profitorganisaties betalen dit jaar zelfs geen bijdragen meer. Op die manier wil de Stad meer leefloongerechtigde Gentenaars de kans geven om ook in coronatijden werkervaring op te doen en zo door te groeien naar een reguliere job.

Relancemaatregel voor kwetsbare werkzoekenden

Via artikel 60-tewerkstelling wil de overheid leefloongerechtigden opnieuw inschakelen in de arbeidsmarkt. Maar door de coronacrisis kunnen minder leefloongerechtigden zo’n tijdelijke werkervaring opdoen. Tegelijk is het aantal leefloongerechtigden in 2020 wel sterk toegenomen.

De Stad Gent wil bedrijven die een tijdelijke werkervaring in het artikel 60-systeem aanbieden nu extra ondersteunen door de werkgeversbijdrage te verlagen. De maatregel geldt zowel voor nieuwe werkgevers als voor bedrijven en organisaties die werkzoekenden in een kwetsbare situatie nu al een kans bieden.

Rudy Coddens:Met deze relancemaatregel willen we de groep kwetsbare werkzoekenden, die door corona groter wordt, een extra duw in de rug geven. Artikel 60-jobs voorzien de nodige begeleiding en opleiding zodat de kans op een duurzame job serieus verhoogt.

500 euro voor bedrijven, gratis voor non-profitorganisaties

Bedrijven betalen vanaf 1 mei 2021 een vast bedrag van 500 euro als maandelijkse bijdrage in de loonkost voor artikel 60-medewerkers die al aan de slag zijn of starten tussen 1 mei en 31 december 2021. Tot nu bedroeg de bijdrage 500 of 780 euro, afhankelijk van de leeftijd van de medewerker. Bovendien kan de werkgever de bijdragen van de laatste vier maanden terugkrijgen als de medewerker na afloop regulier in dienst wordt genomen. Dat was nog niet het geval.

Niet-commerciële organisaties betalen nu een bedrag tussen 150 en 750 euro, afhankelijk van het profiel van de werknemer. Dat bedrag valt vanaf 1 mei 2021 volledig weg voor artikel 60-medewerkers die al aan de slag zijn of starten tussen 1 mei en 31 december 2021.

Ondersteuning tijdens de werkervaring

Bij artikel 60-tewerkstelling is de medewerker in dienst van de Stad Gent, maar ter beschikking van een bedrijf of organisatie. De Stad Gent handelt ook de loonadministratie en arbeidsongevallen af. Een traject duurt één tot twee jaar. De Stad Gent zorgt voor begeleiding, ondersteuning, en opleidingen zoals lessen Nederlands en job- en taalcoaching.