Nu ook gele doos voor 65-plussers Gentbrugge en Moscou
vrijdag 12 maart 2021
Alle dak- en thuislozen in Gent geteld om beleid op maat uit te rollen
woensdag 17 maart 2021

Vaccinatiecentrum ontvangt eerste 85-plussers

In Flanders Expo worden op dinsdag 16, woensdag 17 en donderdag 18 maart in totaal 4.800 AstraZeneca-vaccins toegediend. Voor het eerst komen ook de 85-plussers aan bod. De Stad heeft alles in het werk gesteld om het vaccinatiecentrum zo toegankelijk mogelijk te maken. Wie zich onmogelijk kan verplaatsen, kan zich, in samenspraak met de huisarts, vanaf midden april thuis laten vaccineren.

Extra ingezet op toegankelijkheid

Vanaf morgen, dinsdag 16 maart, krijgen de eerste 85-plussers en risicopatiënten ouder dan 55 een vaccin in het vaccinatiecentrum in Flanders Expo.

Rudy Coddens: “We voorzien extra hulp en ondersteuning, zeker nu de oudste Gentenaars aan de beurt zijn. Op de site van het vaccinatiecentrum staan begeleiders paraat. Wie assistentie nodig heeft, wordt ter plekke begeleid van aankomst tot vertrek. Daarnaast zorgen we ook voor rolstoelen en voldoende rustplekken voor wie minder mobiel is.”

De Stad heeft heel wat inspanningen geleverd om het centrum zo toegankelijk mogelijk te maken. Zo zijn er parkeerplaatsen voor minder mobiele personen en staan er rolstoelen en vrijwilligers klaar voor wie assistentie nodig heeft. Ook voor wie extra hulp nodig heeft en geen gebruik kan maken van het openbaar vervoer of een eigen netwerk, zijn er tal van mogelijkheden. Zo kan er op diensten als Mobar of erkend vrijwilligers- en rolstoelvervoer worden gerekend.

Voor slechthorenden is er in een aparte ruimte een ringleiding, een systeem dat storende randgeluiden via het hoorapparaat wegfiltert. Voor doven en anderstaligen staan tolken paraat die via tablet of telefoon bijspringen. Alle extra voorzieningen staan gebundeld op www.stad.gent/toegankelijkheidexpo.

Thuisvaccinatie enkel voor wie zich niet kan verplaatsen

Wie onmogelijk in het vaccinatiecentrum geraakt, kan een beroep doen op thuisvaccinatie. De thuisvaccinaties zullen ten vroegste opgestart worden vanaf midden april.

Thuisvaccinatie kan enkel voor burgers die zich niet kunnen of mogen verplaatsen naar het vaccinatiecentrum. De huisartsen zullen op basis van de bestaande criteria vanuit Vlaanderen en de kennis van hun patiëntenbestand inschatten wie écht niet in staat is om naar het vaccinatiecentrum te gaan. Burgers hoeven daar momenteel zelf niets voor te doen. Wie in aanmerking komt voor thuisvaccinatie zal daarover gecontacteerd worden.