Fietstaxidienst voor minder mobiele ouderen in Sluizeken-Tolhuis-Ham
vrijdag 26 februari 2021
Vaccinatiecentrum ontvangt eerste 85-plussers
maandag 15 maart 2021

Nu ook gele doos voor 65-plussers Gentbrugge en Moscou

Na een geslaagd proefproject in Ledeberg kunnen nu ook 65-plussers in Gentbrugge, Oud-Gentbrugge en Moscou-Vogelhoek een gratis gele doos ontvangen. Daarvoor zijn er 4.000 beschikbaar. Die gele brooddoos met persoons-, contact- en medische gegevens wordt in de koelkastdeur bewaard, zodat hulpverleners altijd weten waar ze eerst moeten kijken.

Een jaar geleden lanceerde de Stad Gent in Ledeberg de gele doos. Ondanks de coronapandemie verliep de verspreiding erg vlot. In totaal werden 564 gele dozen verspreid. Omdat samenwonenden samen één doos kregen met 2 boekjes om hun gegevens te noteren, hebben in totaal 857 Ledebergenaars nu een gele doos in hun koelkast. Dat is 63% van de 65-plussers in Ledeberg. Wie nog geen gele doos heeft, kan die nog afhalen in Lokaal Dienstencentrum De Knoop of bij de lokale apotheker.

4.000 ouderen in Gentbrugge

Door het succes in Ledeberg wordt het project nu uitgebreid. In Gentbrugge, Oud-Gentbrugge en Moscou-Vogelhoek gaat het om 4.000 ouderen en mensen die speciale zorg nodig hebben. Zij kunnen de gele doos afhalen bij hun apotheker, in Lokaal Dienstencentrum Speltincx (Gentbrugge, Oud-Gentbrugge) of Lokaal Dienstencentrum De Knoop (Moscou-Vogelhoek). Als zelf afhalen te moeilijk is, kunnen ze afspreken met hun lokaal dienstencentrum om de gele doos gratis thuis te laten leveren. Op 16 maart gebeurt dat alvast door enkele studenten van de Hogeschool Gent, daarna door vrijwilligers van het lokaal dienstencentrum.

Rudy Coddens: “De 65-plussers in Ledeberg voelen zich veel veiliger nu ze de gele brooddoos in hun koelkast hebben. Dat zal ongetwijfeld ook zo zijn bij de 65-plussers in Gentbrugge en Moscou. Hierna volgen de andere Gentse wijken. We zijn de eerste Vlaamse stad die dit grootschalig aanpakt: tegen eind 2024 moeten alle 65-plussers in alle Gentse wijken de kans krijgen een gele brooddoos in huis te halen.