DJ Tuub geeft kinderen tips voor betere mondzorg
vrijdag 26 februari 2021
Nu ook gele doos voor 65-plussers Gentbrugge en Moscou
vrijdag 12 maart 2021

Fietstaxidienst voor minder mobiele ouderen in Sluizeken-Tolhuis-Ham

Met steun van de Stad Gent probeert TriVelo een nieuw concept uit in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham: een fietstaxidienst voor minder mobiele senioren. Vrijwilligers halen buurtbewoners met een triofiets op om hen bijvoorbeeld naar de winkel te voeren. De vrijwilligers zijn een mix van Gentenaars en nieuwkomers.

Sociaal contact

Het initiatief gaat uit van enkele Gentenaars die begaan zijn met duurzame mobiliteit. Ze willen ouderen weer laten genieten van de ervaring van het fietsen en het sociaal contact stimuleren. Want voor minder mobiele mensen is het niet gemakkelijk om sociale contacten te onderhouden. Voorlopig is lokaal dienstencentrum De Thuishaven de belangrijkste uitvalsbasis, maar ook assistentiewoningen Antoniushof en woonzorgcentrum Domino tonen interesse om beroep te doen op TriVelo.

Ook nieuwkomers als bestuurder

De drie triofietsen hebben vooraan twee passagiersplaatsen die kunnen overkapt worden. De vrijwilligers die de fiets besturen, zijn een mix van Gentenaars en nieuwkomers. Want ook dat is een doelstelling van TriVelo: de integratie van nieuwkomers vergemakkelijken. Via de fietsritjes komen de nieuwkomers in contact met buurtbewoners en oefenen ze meteen ook hun Nederlands.

TriVelo werkt daarvoor samen met IN-Gent en met Refu Interim, dat vluchtelingen en nieuwkomers aan het werk helpt als vrijwilliger. Ze krijgen ook allemaal een korte opleiding waarin ze veilig leren rijden met een triofiets en tips krijgen hoe ze op een vlotte manier kunnen converseren met hun passagiers.

Rudy Coddens: “Met dit laagdrempelig initiatief verbreden we de horizon van ouderen en minder mobiele personen. Dankzij de taxifiets zijn ze minder kwetsbaar in het verkeer, en het is gewoon ook een leuke ervaring. Daar komt nog bij dat het goed is voor het milieu én de integratie van nieuwkomers bevordert. Zo slaan we meerdere vliegen in één klap.

De Stad Gent steunt het proefproject met 2.000 euro. De Fietsambassade van de Stad Gent gaf de drie triofietsen in bruikleen. Valt een evaluatie van het proefproject positief uit, dan willen de initiatiefnemers en de Stad Gent het ook in andere Gentse wijken uitrollen.