Verdeling digitale pakketten van start, nog 700 beschikbaar
vrijdag 5 februari 2021
Fietstaxidienst voor minder mobiele ouderen in Sluizeken-Tolhuis-Ham
vrijdag 26 februari 2021

DJ Tuub geeft kinderen tips voor betere mondzorg

De Stad Gent grijpt de ‘Maand van de Tand’ in maart aan om mondzorg bij kinderen extra onder de aandacht te brengen. Het vrolijke tandenpoetslied van DJ Tuub leert hen op speelse wijze hoe lang de ideale poetsbeurt duurt. Er worden ook 4.000 poetsboeken verdeeld met tips om je gebit te verzorgen en 2.000 pakketjes met een tandenborstel en tandpasta.

Slechts de helft van de kinderen onder de 5 jaar bezoekt jaarlijks een tandarts, terwijl een preventief bezoek veel onheil kan voorkomen. Zo heeft 18% van de Gentse kleuters gaatjes in zijn tanden, blijkt uit recente gegevens van de UGent.

De Stad Gent lanceert daarom bij het begin van de ‘Maand van de Tand’ in maart een nieuwe campagne rond mondzorg, met in de hoofdrol DJ Tuub. Hij geeft kinderen en hun ouders in een poetsboek tips over hoe de kinderen best hun tanden poetsen en lanceert een heus tandenpoetslied, dat net zoals de ideale poetsbeurt twee minuten duurt. DJ Tuub wordt in het poetsboek vergezeld door enkele kleurrijke figuren, zoals Dokter Lol Control. Die staat symbool voor de tandarts: een vrolijk figuur, niet iemand om bang voor te zijn. Naast het lied en de 4.000 boekjes worden er ook 2.000 pakketjes met een tandenborstel en tandpasta verdeeld via Kind en Gezin en enkele scholen.

Rudy Coddens:Je tanden goed verzorgen, dat is al vanaf jonge leeftijd zeer belangrijk. Toen ik een kind was, leerden we dat op school onder streng toezicht van de juf. Onze jongste Gentenaartjes geven we nu het tandenpoetslied van DJ Tuub en een poetsboek, da’s veel plezanter natuurlijk!

Mondscreenings en mobiele tandartsstoel

Los van de campagne met DJ Tuub onderneemt de Stad nog acties rond mondzorg. Zo startte onlangs een medewerker die samen met studenten van de Arteveldehogeschool en de UGent mondscreenings organiseert in het consultatiebureau van Kind en Gezin in Ledeberg. De wijken Muide, Rabot en Sluizeken-Tolhuis-Ham volgen binnenkort. In de wijken van Gent-Zuid gaat vanaf dit najaar een mondhygiënist aan de slag, om gezondheidspromotie te voeren en de druk op de tandartsen te verlichten.

In de stedelijke woonzorgcentra Het Heiveld en De Vijvers is een mobiele tandartsstoel aangekocht, zodat bewoners zich niet meer hoeven te verplaatsen voor een behandeling. Ook in de andere Gentse woonzorgcentra zullen deze twee mobiele tandartsstoelen worden ingezet.

‘Ieders Mond Gezond’

Tot slot doet de Stad Gent mee aan ‘Ieders Mond Gezond’, een initiatief dat de kloof tussen mensen in armoede en tandartsen wil verkleinen. Buurtstewards en medewerkers van het Medisch-Sociaal Opvangcentrum (MSOC) van de Stad volgden daarvoor de opleiding tot mondzorgcoach. Samen met meer dan 20 vrijwilligers uit Gentse armoedeorganisaties willen zij de financiële, administratieve en sociale drempels voor een tandartsbezoek helpen wegwerken.