Stad Gent schakelt Flanders Expo in als centraal vaccinatiecentrum
woensdag 13 januari 2021
Verdeling digitale pakketten van start, nog 700 beschikbaar
vrijdag 5 februari 2021

Groenzones AZ Jan Palfijn ook komende 10 jaar toegankelijk voor iedereen

De Stad Gent en het AZ Jan Palfijn verlengen de beheerovereenkomst voor de openstelling, de inrichting en het onderhoud van de drie groenzones rond het ziekenhuis. Zo kunnen patiënten, personeel én buurtbewoners zeker nog tot 31 december 2030 genieten van de groene ruimte rond het ziekenhuis.

Openstelling private groenzones voor de buurt

Rond het AZ Jan Palfijn liggen drie groenzones die samen bijna 4,5 hectare groot zijn. In 2019 ging het ziekenhuis in op de vraag van de Stad Gent om die groenzones open te stellen voor het publiek. In ruil plantte de Stad Gent 3.700 bomen en struiken (goed voor 8.425 vierkante meter bos), kwam er een nieuwe omheining in kastanjehout, en poortjes die overdag toegang geven tot de gemaaide graspaden. Sinds oktober 2020 kunnen ook buurtbewoners de groenzone gebruiken om te wandelen, te joggen en te genieten van de fauna en flora, elke dag van 8 tot 20 uur.

Astrid De Bruycker: “Dit is een heel mooi voorbeeld van hoe we, door te onderhandelen met een belangrijke partner van de Stad zoals het AZ Jan Palfijn, meer groen toegankelijk maken voor alle Gentenaars. Ook deze groenzones worden op die manier als het ware ‘de tuin van de buurtbewoners’.”

Nu is er ook een nieuwe beheerovereenkomst, die tot 31 december 2030 loopt. De Stad Gent en het AZ Jan Palfijn staan voor die periode samen in voor het financieren van het onderhoud van de groenzones, de Stad zorgt voor het onderhoud zelf en het verwijderen van zwerfvuil.

Rudy Coddens: “Ook op deze bijzondere manier draagt ons publiek ziekenhuis AZ Jan Palfijn bij aan het maatschappelijk belang en het welzijn van alle Gentenaars. Ik hoop dat die openheid, letterlijk en figuurlijk, ook andere partners van de Stad inspireert om hetzelfde te doen.”

In dichtbebouwde gebieden is het niet eenvoudig om ruimte te vinden voor recreatief groen. Daarom is de Stad Gent voortdurend actief op zoek naar private groenzones om via medegebruik publiek open te stellen.