Bedrijventerrein op UCO-site heet voortaan U-Connect
woensdag 2 december 2020
Eerste wijkkantoor van de Stad Gent opent straks in Rabot
vrijdag 4 december 2020

Niet genoeg geld om een diploma te halen? ‘Dat laten socialisten niet passeren’

Sinds het begin van de coronacrisis zoeken ook steeds meer studenten steun bij het OCMW, vaak omdat hunstudentenjob of flexibjob is weggevallen. Studenten die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen hadden al recht op een leefloon. Binnenkort zullen die studenten in Gent daar bovenop aanvullende financiële hulp krijgen.

Rudy Coddens, schepen van Armoedebestrijding, legt uit waarom die beslissing wordt genomen (volgende week tijdens de gemeenteraad). “Met een diploma heb je pak meer kans op werk. En werk hebben is de beste garantie om niet in armoede te belanden. Jonge mensen die geen diploma kúnnen halen alleen omdat ze er de centen niet voor hebben, dat kunnen wij als socialisten niet laten passeren. Daarom geven we al langer een leefloon aan studenten die het nodig hebben om hun middelbare of hogere studies af te werken. Nu, in deze moeilijke coronatijden, doen we daar aanvullende financiële hulp bovenop.”

In oktober 2020 kregen 610 studenten (die in Gent gedomicilieerd zijn of er verblijven) een leefloon van het OCMW Gent. Hoeveel dat leefloon precies bedraagt hangt af van hun situatie. Een alleenstaande student krijgt 958,91 euro, studenten met minderjarige kinderen krijgen 1295,91 euro. Van die 610 studenten krijgen er 207 binnenkort aanvullende financiële hulp. De studenten zelf moetenminstens een maand studentenarbeid doen per academiejaar en hebben een jaar extra om hun studies af te maken.

“Het leefloon is in ons land erg laag. Te laag. We wachten op de federale overheid om die eindelijk te verhogen. Dat zou voor veel mensen een wereld van verschil maken. Laat mij besluiten met de boutade die ik al te vaak moét gebruiken: als elke politicus in dit land, op eender wel niveau, de keuze zou maken om echt te investeren in de strijd tegen armoede, dan hoeft in ons land niemand arm te zijn…”