Gent werft 4 psychologen aan die Gentenaars gratis bijstaan
donderdag 19 november 2020
Niet genoeg geld om een diploma te halen? ‘Dat laten socialisten niet passeren’
vrijdag 4 december 2020

Bedrijventerrein op UCO-site heet voortaan U-Connect

Het bedrijventerrein voor sociale economie op de site van de voormalige UCO-fabriek heet voortaan ‘U-Connect’. De site verbindt immers mensen via betekenisvol werk. Intussen is er ook een wandelroute door het Bloemekenspark die wandelaars heel wat bijleert over de geschiedenis van de site.

Op de site zijn meerdere bedrijven uit de sociale economie gevestigd, zoals Ateljee, dat er onder andere een kringwinkel en fietswinkel heeft, Labeur, Weerwerk en het Dienstenbedrijf Sociale Economie. Ze stellen er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tewerk. Ook een recyclagepark van Ivago heeft er zijn plek. In het Balenmagazijn bevindt zich een sociaal restaurant en het Loopbaancentrum Sociale Economie. De nieuwe naam U-Connect is er gekomen in overleg met de bedrijven en organisaties op het terrein en verbindt het verleden met het heden. Er komen banners en extra signalisatie op de site om bezoekers verder wegwijs te maken.

Rudy Coddens: “De komende jaren krijgt ons Dienstenbedrijf Sociale Economie een gloednieuwe plek op de site, naast het opleidings-en activeringscentrum van de sociale dienst van het OCMW. De Stad Gent investeert daar de komende jaren 12 miljoen euro in. Want de beste manier om mensen vooruit te helpen in het leven, is ze aan een degelijke job helpen.”

De komende jaren wordt de omgeving verder uitgebouwd: de bouw van parkeertoren Het Getouw begon in oktober, er komt een nieuwe, langgerekte parkzone aan de kant van de Maïsstraat en het recyclagepark, en intussen is er ook een nieuwe wandelroute van anderhalve kilometer doorheen het Bloemekenspark. De katoenroute telt 9 haltes met telkens een infopaneel en doe-opdrachten voor kinderen.

Astrid De Bruycker: “Het is een natuurrijk en avontuurlijk park dat grotendeels ontstaan is uit wildgroei. Gezellige bruggetjes, houten vlonders, omgevallen bomen, een oase aan wilde planten en een kunstetalage. Het Bloemekenspark is heel gevarieerd.”