‘Beleidsnota Financiën 2020-2025’: “Solidariteit en duurzaamheid staan voorop”
maandag 16 november 2020
Gent werft 4 psychologen aan die Gentenaars gratis bijstaan
donderdag 19 november 2020

Vier studenten winnen stadsprijs met huistaakbegeleiding op maat

Vier studenten uit de wijk Scheldeoord hebben de wedstrijd ‘Jong en Oud in Gent’ gewonnen met hun project ‘huistaakbegeleiding op maat’. Ze helpen kwetsbare kinderen bij hun huiswerk, maar organiseren ook activiteiten om het buurtgevoel te versterken. De studenten ontvangen de eerste prijs, goed voor 750 euro.

Huistaakbegeleiding op maat

Dit jaar is de eerste prijs van de wedstrijd ‘Jong en Oud in Gent’ voor ‘huistaakbegeleiding op maat’. Vier studenten uit de wijk Scheldeoord bieden aan kinderen uit kwetsbare gezinnen een ‘wijkgerichte huistaakbegeleiding op maat’. Naast studieondersteuning organiseren initiatiefneemster Nuray Eyri en haar drie medestudenten voor de kinderen én hun gezinsleden ook activiteiten zoals een filmnamiddag, gezelschapsspelletjes in het park of een Turks ontbijt. Daarbij worden ook andere buurtbewoners uitgenodigd, om zo het buurtgevoel en de sociale cohesie te versterken.

Schrijven over de muur heen

De tweede prijs gaat naar ‘SaVa?’, een initiatief van godsdienstleraar Peter Parmentier van het Sint-Janscollege uit Sint-Amandsberg voor leerlingen uit de derde graad. Zij doen normaal klusjes bij senioren uit de buurt, maar gingen tijdens de coronacrisis op zoek naar een alternatief. Zo bezorgden ze bij senioren thuis en in de woonzorgcentra een 1.000-tal zelfgemaakte kaartjes met een persoonlijke boodschap. In een volgende stap schreven de jongeren heen en weer met senioren die daar zin in hadden.

Positieve raamberichten

De derde prijs was weggelegd voor een actie in Wondelgem. Daar werden buurtbewoners van alle leeftijden met elkaar in contact gebracht via positieve raamboodschappen. Vooral senioren stelden hun raam ter beschikking aan jonge artiesten die er boodschappen als ‘houd moed’, ‘houd vol’ en ’tot snel’ op tekenden. Zo kwamen er ook heel wat coronaveilige ontmoetingen tot stand tussen de senioren en de jonge artiesten.

Wedstrijd Jong en Oud in Gent

De jaarlijkse wedstrijd ‘Jong en Oud in Gent’ is een initiatief van de Stad Gent en beloont (buurt)initiatieven die jong en oud samenbrengen. Zulke activiteiten leiden tot meer wederzijds respect en begrip en maken van Gent een leeftijdsvriendelijke stad. Een jury van jongeren en ouderen selecteert drie winnaars, die elk een geldprijs ontvangen.LEES