Vier studenten winnen stadsprijs met huistaakbegeleiding op maat
woensdag 18 november 2020
Bedrijventerrein op UCO-site heet voortaan U-Connect
woensdag 2 december 2020

Gent werft 4 psychologen aan die Gentenaars gratis bijstaan

Omdat de Covid-19-maatregelen heel wat mentale veerkracht vragen, werft de Stad Gent 4 psychologen aan die gratis psychologische hulp aanbieden. Iedereen die wordt doorverwezen, kan op hen een beroep doen, maar de focus ligt op kwetsbare Gentenaars. In drie wijken gaat ook een mobiel werker aan de slag die bewoners naar de juiste hulpverlening gidst.

Relancepsychologen

De vier psychologen worden aangeworven voor een periode van twee jaar, en ook OCMW Gent krijgt er een extra psycholoog bij. Die ‘relancepsychologen’ zullen gratis psychologische hulp bieden tijdens consultatiedagen in de wijkgezondheidscentra. Op bepaalde momenten hebben ze zitdagen of kunnen ze ook mensen ontvangen bij Gentse sociale organisaties, zoals vzw Sivi, een vereniging waar armen het woord nemen. Dat moet de drempel voor kwetsbare Gentenaars verkleinen.

Rudy Coddens: “De zorg om het geestelijk welzijn van alle Gentenaars is sowieso een prioriteit binnen het gezondheidsbeleid van de komende jaren. In coronatijd is daar bovendien nog meer nood aan. Daarom investeren we in extra psychologen. Door hun aanwezigheid in de wijken en bij sociale organisaties maken we de drempel voor kwetsbare mensen zo laag mogelijk. Want het zijn vooral die mensen die onze steun nu het meest nodig hebben.”

De focus ligt op individuele en korte trajecten met een maximum van 10 sessies per persoon. Er gelden geen vooraf vastgelegde voorwaarden. Wie wordt doorverwezen door de huisarts of een professionele hulpverlener, kan een beroep doen op de gratis hulp van deze psychologen. 

Mobiele werkers in 3 wijken

In drie Gentse wijken gaat ook een mobiel werker aan de slag met expertise in geestelijke gezondheidszorg. Het gaat om de wijken Nieuw Gent, Watersportbaan en Rabot. De mobiele werkers gaan op zoek naar mensen die kampen met psychische klachten en die om allerlei redenen onder de radar blijven, om ze door te verwijzen naar de juiste hulpverlening. Het project is een samenwerking van de Stad Gent met Het Pakt en de Gentse psychiatrische ziekenhuizen.