Gezondheidsgidsen gaan van deur tot deur voor luisterend oor
maandag 19 oktober 2020
Sociale dienstverlening blijft gegarandeerd
vrijdag 23 oktober 2020

Hoogste aantal Gentenaars met leefloon in 10 jaar tijd: 10 miljoen euro extra voor sociaal beleid

Het aantal Gentenaars met recht op een leefloon stijgt tot bijna 5.500, het hoogste aantal in 10 jaar tijd. In september steeg het aantal hulpvragen bij het OCMW bovendien met 20 procent ten opzichte van september 2019. De Stad Gent maakte een extra 10 miljoen euro vrij voor dringende sociale maatregelen, en lanceert naar aanleiding van de Dag tegen Armoede de webtool metweiniggeld.be en een zakboekje.

Meer Gentenaars met hulpvragen

Niet alleen het personeel in de zorginstellingen staat onder grote druk, ook in de welzijnsbureaus van het OCMW veroorzaakt de coronapandemie al maanden een grote belasting. Het aantal hulpvragen is in de maand september met 20 procent gestegen ten opzichte van september 2019. Er was ook een opvallende stijging van het aantal vragen tot schuldhulpverlening met 44 procent ten opzichte van september 2019. Het aantal mensen dat een voorschot op een werkloosheidsuitkering aanvraagt, ligt bovendien dubbel zo hoog als vorige jaren. Maar vooral het aantal mensen met recht op een leefloon is de laatste maanden sterk toegenomen. In juni waren er al 5.500 rechthebbenden, dat is het hoogte aantal sinds de nasleep van de bankencrisis in 2010, en een stijging met 7% ten opzichte van januari 2020.

Rudy Coddens: “De coronacrisis brengt mensen die normaal rondkomen in moeilijkheden. Bovenop het recordbudget van 550 miljoen euro voor armoedebestrijding, heeft de Stad Gent daarom ruim 10 miljoen euro vrijgemaakt voor dringende extra sociale uitgaven. Het OCMW en tal van sociale organisaties staan klaar om te helpen. Maar mensen moeten de weg vinden, en de stap durven zetten. Een nieuwe webtool en een zakboekje op maat van Gent moeten helpen om het bos door de bomen te zien. Mensen die steun mislopen, hebben die steun vaak het hardst nodig.”

Ruim 10 miljoen euro extra

Al sinds maart 2020 stelt het OCMW een sterke stijging van het aantal hulpvragen vast. Bovenop de 550 miljoen euro die het stadsbestuur deze legislatuur voorziet voor armoedebestrijding, wordt daarom ruim 10 miljoen euro vrijgemaakt voor extra sociale uitgaven in het kader van de coronacrisis. Het gaat onder meer over de aankoop van beschermingsmateriaal, investeringen in daklozenopvang, extra budget voor kinderopvang en huurpremies, steun voor noodhulpverenigingen die voedselhulp en materiële hulp bieden, tot gratis psychologische hulp voor Gentenaars én zorgverleners. Daarbovenop zal de Stad Gent beroep kunnen doen op maximaal 8,5 miljoen euro vanuit de hogere overheid voor extra sociale uitgaven.

Nieuwe webtool wijst Gentenaars de weg

Metweiniggeld.be geeft een helder overzicht van alle Gentse organisaties waar mensen met een beperkt budget terechtkunnen met vragen over gezondheid, wonen, werk, mobiliteit, geld, kinderen, materiële hulp, sport en vrije tijd. De website wijst per thema de weg naar de juiste organisatie. Handige zoekfilters en een link met Google Maps vergroten het gebruiksgemak. Met de smartphone in de hand gidst de tool de gebruiker letterlijk tot aan de voordeur van een organisatie.

Zakboekje

De nieuwe webtool is de digitale tegenhanger van het zakboekje Met weinig geld overleven in Gent, dat voor de gelegenheid ook een update kreeg. Vanaf 17 oktober verspreidt de Stad samen met sociale organisaties 17.500 boekjes over diverse locaties in de stad. Het zakboekje wordt uitgegeven door Stad Gent, in samenwerking met Samenlevingsopbouw Gent, CAW en Eerstelijnszone Gent. Wie zelf een exemplaar wil, kan terecht in een GentinfoPunt in de buurt.