Woonzorgcentra krijgen er extra woonbegeleider bij
maandag 19 oktober 2020
Hoogste aantal Gentenaars met leefloon in 10 jaar tijd: 10 miljoen euro extra voor sociaal beleid
maandag 19 oktober 2020

Gezondheidsgidsen gaan van deur tot deur voor luisterend oor

In de Covid-19-crisis hebben kwetsbare Gentenaars meer dan ooit nood aan psychosociale ondersteuning. De Stad Gent schakelde tijdens de lockdown al 50 gezondheidsgidsen in die aan de voordeur of via telefoon of chat een luisterend oor boden. Met Vlaamse steun kan het project rond gezondheidsgidsen nu verdergezet worden.

Ook anderstalige vrijwilligers

Gezondheidsgidsen zijn vrijwilligers die voeling hebben met de problemen van mensen in een kwetsbare positie. Ze wijzen hen de weg naar gezondheids- en welzijnsvoorzieningen en het preventieaanbod, en krijgen daarvoor ook een opleiding van 4 dagen. Veel van die vrijwilligers zijn bovendien anderstalig en bieden ook voor etnisch-culturele minderheidsgroepen een belangrijke meerwaarde.

Rudy Coddens: “Gezondheidsgidsen kunnen gemakkelijker de verbinding maken met de leefwereld van kwetsbare doelgroepen omdat ze dezelfde ervaring delen. We hebben vastgesteld dat dat wérkt, om hen te motiveren om de juiste zorg te zoeken. Tijdens de lockdown heeft de Stad 50 vrijwillige gezondheidsgidsen ingezet, opgeleid in samenwerking met het Centrum Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Gent.

Meer dan 350 gesprekken tijdens lockdown

De Stad Gent schakelt al sinds 2019 ongeveer 20 gezondheidsgidsen in. Zij begeleidden in totaal al een 250-tal mensen naar de juiste informatie of hulp. Maar tijdens de lockdown bleek al snel dat er heel wat extra Gentenaars nood hadden aan psychosociale ondersteuning en gezondheidsvoorlichting. Daarom werden er tijdelijk meer vrijwilligers aangetrokken, onder meer via het online platform ‘Gent Helpt’.

Elk van hen kreeg een korte opleiding, en uiteindelijk gingen in totaal zo’n 50 vrijwilligers op stap om via drempelbezoeken en korte wandelingen mensen te steunen en een luisterend oor te bieden. Ook online gingen ze aan de slag. In zes weken tijd vonden er meer dan 350 gesprekken plaats, fysiek of digitaal. De vrijwilligers loodsten zo ongeveer 75 kwetsbare mensen en gezinnen door een moeilijke periode.

Een van de gezondheidsgidsen: “Hoeveel telefoontjes en bezoekjes, weet ik niet meer. Ik ben de tel kwijt. Het gebeurde allemaal heel spontaan. Een van mijn contacten was eenzaam, ondanks haar kinderen en man in huis. We hebben samen gelachen en gehuild. Het contact zal zeker blijven.

Binnenkort extra gezondheidsgidsen

Dankzij een projectfinanciering van zo’n 200.000 euro van de Vlaamse overheid kan de Stad Gent het project rond gezondheidsgidsen nu verder uitbouwen. De 20 vaste gezondheidsgidsen blijven aan de slag, en er worden extra vrijwilligers aangetrokken om de ploeg te versterken.