Griepvaccinatie: belangrijker dan ooit
dinsdag 22 september 2020
Gegidste wandelingen zetten vernieuwde Ledebergse parken in de kijker
maandag 5 oktober 2020

Kotstudenten kunnen zonder voorschrift naar testcentrum AZ Jan Palfijn

Studenten die in Gent op kot verblijven, kunnen vanaf zaterdag 26 september 2020 terecht in het testcentrum van de Stad Gent wanneer ze een hoogrisicocontact hadden. Een voorschrift van huisdokter of studentenarts is niet nodig. Bovendien gaat de testcapaciteit in het centrum naar 230 per dag.

Studenten die in Gent op kot verblijven, kunnen zich vanaf zaterdag 26 september laten testen in het testcentrum op de site van AZ Jan Palfijn wanneer ze een hoogrisicocontact hadden met een persoon die besmet is met Covid-19. Dat kan zonder voorschrift van de huisdokter of studentenarts. Een doorverwijzing van de contact tracing van de Vlaamse overheid of de hogeronderwijsinstelling volstaat. Een hoogrisicocontact is een contact met een persoon die positief testte, en dat contact vond minder dan 2 weken geleden plaats, duurde langer dan 15 minuten, zonder mondmasker, en op minder dan 1,5 meter afstand.

Rudy Coddens: “Studenten kunnen rechtstreeks een test inboeken mits het doorgeven van een verblijfsadres in Gent en op vertoon van hun studentenkaart. Door snel en vlot te testen, willen we de verspreiding van het virus in het studentenmilieu tegengaan, en worden huisartsen en studentenartsen ontlast. Eerder werd al zo’n simpel doorverwijssysteem voor Gentse leerlingen geïnstalleerd.”

Meer testcapaciteit en focus op hoogrisicocontacten

Vanaf maandag 28 september 2020 zullen de openingsuren van het testcentrum uitgebreid worden. Er kan dan getest worden van 8 uur tot 20 uur. De maximumcapaciteit voor tests in het centrum wordt zo opgetrokken van 150 testen per dag tot 230 per dag.

Omdat de nationale veiligheidsraad mensen die terugkeren uit een oranje zone niet langer aanbeveelt om zich te laten testen, zullen zij vanaf zaterdag 26 september niet langer rechtstreeks een test kunnen aanvragen voor het testcentrum van AZ Jan Palfijn. De testcapaciteit kan zo ten volle worden ingezet voor mensen die een hoogrisicocontact hadden.

Volgende groepen kunnen vanaf zaterdag terecht in het testcentrum: Gentenaars die uit een rode zone komen, Gentenaars die werden gecontacteerd door Vlaamse contact tracing, Gentenaars die werden doorverwezen door de huisdokter na een hoogrisicocontact, Gentse leerlingen die werden doorverwezen door het CLB, en kotstudenten die werden gecontacteerd door Vlaamse contact tracing of werden doorverwezen door de hogeronderwijsinstelling.

Iedereen die gecontacteerd werd door Vlaamse contact tracing moet op de website gent.testcovid.be met de activatiecode een afspraak inboeken.

Al 3.370 Gentenaars getest in testcentrum

Sinds de opstart op 17 augustus 2020 werden in totaal 3.770 mensen getest in het testcentrum op de site van AZ Jan Palfijn. Het gaat om 868 personen die uit een rode zone terugkeerden, 2.481 personen die uit een oranje zone terugkeerden, 293 personen met een voorschrift van de huisarts en 128 Gentse leerlingen met een doorverwijsbrief van het CLB.