Gent opent extra testcentrum voor Covid-19 op site AZ Jan Palfijn
vrijdag 14 augustus 2020
Griepvaccinatie: belangrijker dan ooit
dinsdag 22 september 2020

35 assistentiewoningen voor Wondelgem dankzij eerste publiek-private samenwerking

In het centrum van Wondelgem, in de vroegere tuin van Kasteel Morek, komt Residentie De Wondel: 3 blokken met in totaal 35 assistentiewoningen. Een opsteker voor de deelgemeente, die aan een inhaalbeweging toe was. De Wondel is het resultaat van de eerste publiek-private samenwerking van de Stad en vooral bedoeld voor inwoners van Wondelgem en Groot-Gent.

Meerwaarde voor de buurt

Zo lang mogelijk, veilig, comfortabel en zorgeloos wonen in je eigen huis, in je eigen vertrouwde wijk, de Stad Gent maakte er een bijzonder aandachtspunt van in het beleidsplan. Het stadsbestuur streeft naar een goed gespreid, voldoende kwalitatief en betaalbaar aanbod aan aangepaste woonvormen voor ouderen in de 25 wijken van Gent. In 2014 al onderzocht een studie het aanbod, en dat leidde uiteindelijk tot deze eerste publiek-private samenwerking.

Hoogstaande kwaliteit

Danneels nv uit Brugge is eigenaar van de gronden en treedt op als bouwheer en verkoper. De bouw is intussen al gestart. Naast Woonzorgcentrum De Liberteyt, in de tuin van Kasteel Morek, komen 35 één- en tweeslaapkamerappartementen die ruim zullen voldoen aan alle normen en comfort om lang zelfstandig te wonen. De drie woonvolumes, maximaal 4 verdiepingen hoog (inclusief gelijkvloers), moeten in het voorjaar van 2022 afgewerkt zijn. Danneels start de verkoop van de assistentiewoningen straks al, op 1 oktober 2020.

Rudy Coddens: “Als stad is het onmogelijk om altijd zelf voor alle faciliteiten te zorgen. Maar als er nieuwe projecten komen, willen we wel mee kunnen beslissen of regisseren, zodat aan de beleidsdoelstellingen wordt voldaan. In dit geval heeft dat geleid tot een unieke samenwerking met private partijen.”

Ook voor lage inkomens

Voor het beheer van de site wordt gerekend op de expertise van specialist AW Pro. Zij zullen ook instaan voor de verhuur van enkele assistentiewoningen. De Digitale Woonassistent zorgt samen met de Stad Gent voor een dienstverlening op maat van de individuele bewoner, met crisis- en overbruggingszorg. In het aanpalende woonzorgcentrum De Liberteyt kunnen de bewoners terecht voor diensten zoals kapper, pedicure, maaltijden, enzovoort.

Rudy Coddens: “De erkende assistentiewoningen worden in eerste instantie te koop gezet voor inwoners van Wondelgem en Groot-Gent. We hopen dat de kopers ook de bewoners van de site worden. Voor wie huurt, voorzien we een huurprijs beneden het dagprijsplafond, waardoor ook mensen met een laag inkomen kunnen genieten van deze woningen.”

De stad Gent, AW Pro en Danneels organiseren in de maand oktober infodagen voor kandidaat-kopers, in kleine groepen en volgens de geldende coronamaatregelen. Inwoners van Wondelgem en Groot-Gent zijn het eerst aan de beurt. Inschrijven is verplicht via https://www.dewondel.be/