Stad Gent programmeert cultuur in woonzorgcentra met UitinGenTV
vrijdag 15 mei 2020
Extra middelen voor buurtorganisaties en vrijetijdsaanbod in Nieuw Gent
donderdag 4 juni 2020

20.000 kwetsbare gezinnen mogen gratis vuilniszakken vroeger afhalen

Zo’n 20.000 kwetsbare Gentse gezinnen mogen in plaats van eind september al vanaf 15 juni hun gratis groene vuilniszakken afhalen, en voor het eerst ook pmd-zakken. Op 1 juli loopt de overgangsperiode voor de gele zakken immers al ten einde. De afvalzakken kunnen afgehaald worden in één van de zeventien tijdelijke verdeelpunten.

De Stad Gent wil dat iedereen op een correctie manier afval kan aanbieden, ook wie het financieel moeilijk heeft. Daarom is er een tegemoetkoming in de afvalkosten voor de 25.000 gezinnen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming of in schuldbemiddeling zitten. Zij ontvangen een aantal gratis huisvuilzakken of krediet om afval aan te bieden. Dit jaar krijgen ze voor het eerst ook pmd-zakken.

Op 1 juli eindigt de overgangsperiode voor de gele vuilniszakken. Vanaf dan zal Ivago enkel nog de nieuwe groene restafvalzakken meenemen. Gele zakken konden normaal al omgeruild worden voor groene, maar omwille van corona werd die omruiloperatie uitgesteld.

Wie recht heeft op de gratis vuilniszakken krijgt die andere jaren eind september. Dat zou nu echter betekenen dat zij tussen 1 juli en eind september zelf groene en blauwe zakken moeten kopen. Zeker in coronatijden is dat voor mensen in armoede geen evidente extra kost. Daarom vervroegen de Stad Gent en Ivago de uitreiking van de gratis zakken naar 15 juni.

Rudy Coddens: “Voor kwetsbare Gentenaars die niet met vuilniszakken werken, maar hun afval via containers of sorteerpunten aanbieden, verandert er niets. Zij krijgen in september automatisch het krediet op hun Ivago-rekening en de gebruikers van een container ontvangen dan ook een bon voor pmd-zakken.”

Extra verdeelpunten

Van de 25.000 gezinnen die deze tegemoetkoming ontvangen, zijn er 20.000 die gebruikmaken van huisvuilzakken. Voor hen richten Ivago en de Stad Gent tussen 15 en 30 juni 2020 zeventien tijdelijke verdeelpunten in. Die zijn verspreid over de stad, zodat iedereen in zijn of haar buurt terechtkan. Omwille van corona gaat het meestal om tenten die buiten aan Gentinfopunten opgezet zullen worden. De bonnen die recht geven op gratis vuilniszakken, worden in twee rondes verstuurd. Zo wordt de bedeling niet alleen in de ruimte, maar ook in de tijd gespreid.

Ivago en de stadsdiensten doen er alles aan om deze uitreiking vlot te laten verlopen, met inachtneming van de nodige veiligheidsmaatregelen. Extra personeel en vrijwilligers worden ingeschakeld om deze tijdelijke verdeelpunten te bemannen. Vanaf 1 juli 2020 tot september 2021 kan men vervolgens terecht in één van de elf permanente verdeelpunten.

Wie na 1 juli nog gele Ivago-zakken heeft, kan die best bijhouden. De omruilactie naar groene zakken vindt eind september plaats.