Stad tast in portemonnee voor rusthuizen
donderdag 2 april 2020
Gentenaars brengen 4.500 zelfgemaakte mondmaskers binnen
woensdag 22 april 2020

Stad Gent houdt Gentenaars fit: ‘Blijven pleuje’ drie keer per dag op AVS

Professionele lesgevers van de Stad Gent zijn vanaf maandag 6 april 2020 drie keer per dag te zien op de Oost-Vlaamse tv-zender AVS. Ze geven beweeglessen voor alle kijkers, met speciale aandacht voor oudere mensen. ‘Blijven pleuje’ loopt zolang de coronamaatregelen van kracht zijn.

Samenwerking

Buurtbewoners en in het bijzonder ouderen maken in de elf lokale dienstencentra van de Stad Gent gewoonlijk gretig gebruik van het ruime aanbod aan bewegingslessen. Want bewegen helpt om fysiek én mentaal gezond te blijven. Nu de centra gesloten zijn door de coronamaatregelen, komt de Stad Gent met een creatieve oplossing om de Gentenaars ook in quarantaine actief te houden. De Stad sloeg daarvoor de handen ineen met regionale televisiezender AVS.

Toegankelijk

Via televisie bereik je mensen die anders geïsoleerd dreigen te geraken. Heel wat oudere senioren zijn digitaal niet mee. Ze hebben geen internet of pc, gebruiken geen sociale media, maar kijken wel televisie. Lessen op televisie zijn bovendien gemakkelijk toegankelijk voor bijvoorbeeld kinderen en hun telewerkende ouders.

Rudy Coddens: “Onze mensen moeten weten dat ze niet alleen zijn. We doen er alles aan om hen uit hun isolement te halen. Bewegen en fit blijven is erg belangrijk.”

De Stad Gent stelt drie professionele lesgevers ter beschikking die een breed aanbod aan lessen uitwerken. Zo is er plaats voor stoelturnen (zittend of met de stoel als steun), dat niet alleen voor iedereen een leuke oefening is, maar ook al zijn nut heeft bewezen in het kader van valpreventie.

Ook live op Facebook

Naast de beweeglessen op AVS zorgt de Sportdienst sinds enkele weken ook voor live sportsessies via Facebook. Meesporten met lesgevers Maaike of Carine kan elke dag om 11 uur. De filmpjes kunnen ook nadien nog bekeken worden.

Praktisch

‘Blijven pleuje’ komt driemaal per dag op het scherm zolang de coronamaatregelen van kracht zijn. Om 12 uur is er een rustige beweegsessie voor het brede publiek, om 15 uur een beweegsessie op maat van ouderen met stoelturnen, en om 17.50 uur weer een sessie voor het brede publiek. De opnames vinden plaats in het Gentse Loftstudio 85, dat uit solidariteit zijn locatie gratis ter beschikking stelt.