Gentenaars brengen 4.500 zelfgemaakte mondmaskers binnen
woensdag 22 april 2020
Eerste schijf van 300.000 euro om Gentse arbeidsmarkt op de rails te houden
vrijdag 1 mei 2020

Ook Gent klaar om kinderen in Griekse vluchtelingenkampen hulp te bieden

Samen met negen andere Europese steden pleit de Stad Gent voor een oplossing voor de 5.500 niet-begeleide kinderen die momenteel in Griekse vluchtelingenkampen vastzitten. De steden roepen de EU op tot actie. Ze zijn bereid om onderdak, veiligheid, medische zorg en steun te bieden. 

Solidariteit over grenzen heen

Amsterdam nam het initiatief om in de schoot van het Eurocities-netwerk een brief te sturen naar de voorzitters van de Europese instellingen om hulp te bieden aan de 5.500 niet-begeleide kinderen die in precaire omstandigheden in de vluchtelingenkampen in Griekenland vastzitten. De Eurocities-steden zijn bezorgd over de humanitaire crisis in Griekenland en roepen de Europese Unie op om te handelen en helpen.

Klaar om hulp te bieden

De burgemeesters van tien Europese steden roepen met de brief de Europese Unie op tot actie. Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Barcelona, Gent, Groningen, Leipzig, Nuremberg, Tilburg en Utrecht zijn ook bereid om oplossingen te zoeken voor deze niet-begeleide kinderen uit de vluchtelingenkampen in Griekenland in de vorm van onderdak, veiligheid, medische zorg en steun, en dit in samenwerking met de nationale en Europese overheden.

Rudy Coddens: “De coronacrisis toont haarscherp aan dat méér internationale solidariteit en samenwerking nodig is. Dat geldt evenzeer als het om vluchtelingen gaat. Gent is een van de steden in Europa die eerder al zijn verantwoordelijkheid nam. Dat doen we nu opnieuw, zeker omdat het om minderjarigen gaat. Die hebben onze steun hard nodig.”

Eurocities is een netwerk van 140 Europese steden die hun expertise over stedelijk beleid delen en die samen inzetten op beleidsmatige samenwerking met de Europese Unie. Gent is nauw betrokken, burgemeester Mathias De Clercq is lid van het uitvoerend comité.LEES