Betere mondzorg en mentale veerkracht prioriteit voor Gents gezondheidsbeleid
donderdag 12 maart 2020
De coronacrisis treft mensen met beperkt inkomen dubbel: ‘In het OCMW zien we een heel nieuw cliëntèle’
dinsdag 31 maart 2020

Nieuw zorghotel en 2 extra inloopcentra voor opvang daklozen

De Stad Gent schakelt tijdens de coronacrisis niet alleen 3 hostels in voor de opvang van daklozen, maar brengt ook daklozen onder in een zorghotel en neemt 2 extra inloopcentra in gebruik. Zo beschikt Gent binnenkort opnieuw over 100 opvangplaatsen voor daklozen, zowel ’s nachts als overdag.

De opvang voor daklozen kwam vorige week sterk onder druk te staan door de social distancing-maatregelen en het uitvallen van personeel. De capaciteit van de winternachtopvang viel terug van 105 tot 65 bedden. De 2 inloopcentra die door het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) worden uitgebaat, konden door personeelstekort niet openen. Gezondheidshuis De Fontein, waar kwetsbare mensen gratis kunnen douchen en wassen, sloot de deuren. De Stad Gent heeft nu enkele oplossingen klaar.

Extra hostel en nieuw zorghotel

Om de capaciteit van de winternachtopvang opnieuw op te krikken, heeft Stad Gent een overeenkomst met 2 hostels afgesloten. Een 3de hostel kan vermoedelijk op zaterdag 28 maart 2020 in gebruik worden genomen. Vrijwilligers van het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis staan het personeel op die locatie bij.

Rudy Coddens: “Wie geen kot heeft, is het eerste slachtoffer van de gezondheidscrisis, én van de noodzakelijke maatregelen om die te bedwingen. Daar moeten we oog voor hebben. Alles is in het werk gesteld om snel opnieuw voldoende en veilige opvang te kunnen bieden aan dakloze Gentenaars. Ik loof de medewerkers, ondernemers en vrijwilligers die dat mee mogelijk maken door hun flexibiliteit en onvermoeibare werkkracht.”

Daarnaast brengt Stad Gent vanaf woensdag 25 maart 2020 ook daklozen onder in een zorghotel met 16 plaatsen. Daar worden de meest kwetsbare daklozen 24 op 24 opgevangen en bijgestaan. In totaal zijn zo opnieuw 100 bedden beschikbaar. De winternachtopvang voor daklozen was voorzien tot 29 maart 2020, en wordt nu verlengd tot eind april.

In totaal 4 inloopcentra

De 2 inloopcentra die door CAW worden uitgebaat in opdracht van de Stad Gent konden door personeelstekort vorige week enkele dagen niet openen. Sinds vrijdag 20 maart 2020 zijn de centra in de Pannestraat en de Oude Houtlei (nu in het aanpalende Parnassus-gebouw) opnieuw geopend met een beperkte capaciteit. Sinds maandag 23 maart 2020 is in Sportarena Tolhuis een 3de inloopcentrum geopend met personeel van de Stad Gent. Nu De Fontein tijdelijk is weggevallen, kan in Parnassus en Sportarena Tolhuis gedoucht worden. De Stad Gent is bezig met de voorbereiding van een 4de inloopcentrum. Dat brengt de totale capaciteit op 100 opvangplaatsen, waar de reguliere capaciteit 120 bedraagt.