Eerste Gentse 65-plussers ontvangen gele doos die levens kan redden
dinsdag 10 maart 2020
Betere mondzorg en mentale veerkracht prioriteit voor Gents gezondheidsbeleid
donderdag 12 maart 2020

Lokale dienstencentra tijdelijk gesloten en woonzorgcentra sluiten de deuren voor externe bezoekers

LDC De Regenboog

Om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan zal Stad Gent vanaf donderdag 12 maart tot en met 13 april de lokale dienstencentra sluiten.
Daarnaast is na overleg met de vertegenwoordigers van de woonzorgcentra besloten dat de Vlaamse woonzorgcentra standaard de deuren sluiten voor externe bezoekers. Dit gaat in vanaf donderdag 12 maart, tot het einde van de paasvakantie.

De 11 Gentse lokale dienstencentra sluiten vanaf morgen een maand de deuren. Ook alle externe activiteiten worden afgelast. Alle medewerkers zullen worden ingezet om kwetsbare buurtbewoners individueel te ondersteunen via huisbezoeken en telefonische contacten. We moeten ervoor zorgen dat kwetsbare groepen niet nodeloos risico’s lopen, maar ook opletten om langdurig sociaal isolement te vermijden.

De 5 woonzorgcentra van Stad Gent sluiten standaard de deuren voor externe bezoekers. De maatregel gaat in vanaf 12 maart en loopt tot het einde van de paasvakantie.

Om de werking van de woonzorgcentra niet te ontwrichten, zal er een uitzondering gemaakt worden voor:
▪️ Externe zorgverstrekkers
▪️ Stagiair(e)s
▪️ Geregistreerde mantelzorgers en vrijwilligers die instaan voor essentiële ADL-taken (activiteiten dagelijks leven)
▪️ Bijkomende uitzonderingen kunnen worden toegestaan door directie en CRA (Coördinerend en Raadgevend Arts) (bijvoorbeeld voor palliatieve patiënten)

Deze groep die toch binnen mag, zal aan dezelfde veiligheidsvoorschriften moeten voldoen als personeel.

De maatregelen die Stad Gent neemt, liggen in lijn met het Agentschap Zorg en Gezondheid Vlaanderen en de Nationale Veiligheidsraad.