Nieuwe afspraken garanderen veiligheid stadspersoneel bij agressie door cliënten
donderdag 27 februari 2020
HOTSPOT: een serious game rond sociale organisaties in Gent
dinsdag 3 maart 2020

Gratis kinderopvang helpt ouders op zoek naar werk

Voor 52 kinderen in een kwetsbare gezinssituatie voorzag Stad Gent in 2019 gratis kinderopvang. Een sterke stijging ten opzichte van het jaar ervoor. De gratis kinderopvang zorgt ervoor dat ouders een job kunnen zoeken en kan belastende gezinssituaties ontmijnen. 

Jaarlijks voorzien Stad Gent en OCMW Gent 4400 dagen in de stedelijke kinderdagverblijven voor de kosteloze opvang van kinderen van uit kwetsbare gezinnen. Het gaat om kinderen van ouders die door gebrek aan kinderopvang worden afgeremd in hun activeringstraject naar werk. Ook ouders voor wie kinderopvang wenselijk is omwille van een belastende gezinssituatie, komen in aanmerking.

“Kinderopvang is nodig om je ten volle te kunnen concentreren op een opleiding of het zoeken naar een job. Ook voor de ontwikkeling van het jonge kind is het bijzonder waardevol, en des te meer wanneer er sprake is van een belastende thuissituatie” schepen van Sociale zaken Rudy Coddens. “Pedagogische begeleiding en contact met andere kinderen versterkt de sociale, motorische en taalvaardigheden. Zo verkleint het risico dat het kind zijn of haar schoolloopbaan met een achterstand begint.”

Sterke stijging

In 2019 werden 52 kinderen van 50 OCMW-cliënten in een stedelijk kinderdagverblijf opgevangen via de voorbehouden plaatsen. In totaal gaat het om 3986 dagen. Een sterke stijging ten opzichte van 2018, toen 36 kinderen en 3237 dagen. 40 van de 50 ouders maakten gebruik van de gratis opvang omwille van activering.

“In de strijd tegen kinderarmoede is het essentieel om mensen te stimuleren om een opleiding te volgen of een job te zoeken. Kinderopvang is een verrijking voor het kind, en een noodzakelijke randvoorwaarde in de zoektocht naar werk voor de ouders” zegt Rudy Coddens. “We zetten dit project verder in 2020 en voorzien daarvoor 40.000 euro.”