Extra geld investeren om jongeren uit armoede te halen
woensdag 22 januari 2020
Stad zet in op comfortabel ouder worden en breidt aantal sociale assistentiewoningen fors uit
woensdag 5 februari 2020

AZ Jan Palfijn Gent behaalt internationaal kwaliteitslabel NIAZ-Qmentum met 97%

Bij het AZ Jan Palfijn Gent zal binnenkort het NIAZ-Qmentum kwaliteitslabel aan de gevel aan de Watersportlaan prijken. NIAZ, kort voor Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg, ontwikkelt kwaliteitsnormen en toetst zorginstellingen hierop. Het NIAZ-kwaliteitslabel garandeert patiënten, bezoekers en doorverwijzers dat het ziekenhuis een veilige en goed georganiseerde zorginstelling is. Als het kwaliteitslabel wordt toegekend, geldt het voor vier jaar. Daarna vindt een volledige hertoetsing plaats. AZ Jan Palfijn behaalde een uitmuntende score van 97% op alle gouden NIAZ-normen. 

Rudy Coddens: “Als voorzitter van de Raad van Bestuur ben ik bijzonder trots dat we dit kwaliteitslabel gehaald hebben. Sterk teamwork!”

Intensieve en succesvolle auditvoorbereiding

Binnen een bijzonder strakke timing van twee jaar bereidde het AZ Jan Palfijn Gent de internationale accreditering voor. Er werd een stevig kwaliteitskader uitgewerkt waarbij in alle geledingen van de organisatie een hoge standaard voor patiëntveilige en kwaliteitsvolle zorg werd geïmplementeerd, getoetst en gecontroleerd via interne audits en quickscans. Tal van verbeterprocessen werden opgestart, specifieke vormingen en opleidingen werden geïntensifieerd en op elke afdeling werd een kwaliteitsbord geïnstalleerd met aandachtspunten per dienst.

Hoge score na grondige kwaliteitsaudit  

De NIAZ-audit vond plaats in de week van 2 december 2019. Een onafhankelijk team van 7 auditoren uit Nederland en België ondervroeg artsen en medewerkers, volgde verschillende zorgtrajecten van a tot z op en toetste het ziekenhuis op meer dan 2800 strenge normen, zoals handhygiëne, valpreventie en de veiligheid van medische apparatuur. AZ Jan Palfijn ontving eind januari het verdict en kan uitstekende cijfers voorleggen. Het ziekenhuis behaalde 97% op alle gouden NIAZ-normen en ontving op maandag 3 februari het NIAZ-label uit handen van NIAZ bestuurder Ellen-Joan Van Vliet. Het NIAZ-label blijft geldig tot en met 2024.