Stad zet in op comfortabel ouder worden en breidt aantal sociale assistentiewoningen fors uit
woensdag 5 februari 2020
Stad Gent wil langdurige dakloosheid beëindigen
dinsdag 11 februari 2020

7,5 miljoen euro extra steun aan armoedeverenigingen

Nu Gent een recordbedrag van 434 miljoen euro vrijmaakt voor armoedebestrijding, wordt ook de steun aan armoedeverenigingen en -organisaties met een derde opgetrokken tot 28 miljoen euro.

De Stad Gent sluit voor de komende 6 jaar met 35 organisaties een overeenkomst af voor een totaalbedrag van 28 miljoen euro om samen te strijden tegen armoede. Een stijging van 7,5 miljoen ten opzichte van de vorige legislatuur. 2,4 miljoen euro, waarvan 1 miljoen extra, gaat naar verenigingen die mensen in armoede een stem geven en noodhulp bieden.

Meer geld voor materiële hulp, ook op wielen

In zo goed als alle Gentse wijken zorgt vzw Kras met vrijwilligers voor een warm onthaal en materiële hulp voor mensen in armoede. De Stad versterkt nu dat netwerk waar Gentenaars terecht kunnen voor voeding en noodhulp. Om de blinde vlekken op het Gents grondgebied weg te werken, experimenteert de Stad Gent de komende drie jaar ook met het versterken van diverse vormen van mobiele materiële hulp, zoals onder meer een mobiele sociale kruidenier. Naar aanleiding van de komst van opvangponton Reno krijgen daarnaast ook enkele andere vrijwilligersverenigingen extra middelen om nieuwkomers bij te staan.

Samen sociaal middenveld versterken

Ook met 3 verenigingen waar amen het woord nemen, Sivi, Zuidpoort en BMLIK, sluit de Stad Gent een nieuwe overeenkomst af. Hun budget wordt verdubbeld om hun werking verder te zetten en deel te nemen aan het samenwerkingstraject voor het sociaal middenveld. De Stad Gent wil met het traject de samenwerking tussen sociale middenveldorganisaties verbeteren en de rolverdeling tussen het sociale middenveld en de Stad Gent scherpstellen.

Rudy Coddens: “Verenigingen die armen een stem geven en noodhulp bieden, vormen een belangrijke schakel in het armoedebeleid. De verenigingen bereiken mensen die we zelf moeilijk bereiken, sturen mensen door, geven signalen van onderuit en helpen mee het beleid vormgeven. We werken nauw samen, want armoede aanpakken kan je niet alleen.”