Schepen Coddens pleit voor afspraken over nachtopvang tussen Oost-Vlaamse steden
donderdag 9 januari 2020
Extra geld investeren om jongeren uit armoede te halen
woensdag 22 januari 2020

Woonzorgcentrum De Liberteyt: ‘Een nóg warmere thuis voor iedereen’

Het woonzorgcentrum De Liberteyt in de Vroonstalledries in Wondelgem heeft sinds kort een prachtige nieuwe cafetaria. Die werd op maandag 13 januari 2020 plechtig geopend door Rudy Coddens, die schepen van Seniorenbeleid is. Hij wenste er de aanwezigen een gelukkig nieuwjaar en sprak er over het belang van een ‘warme thuis voor iedereen’. “Ge kreeg ’t schoonste nieuwjaarscadeau: een nieuwe cafetaria. Een gezellige plek waar ge u thuis voelt. Want dat is toch wel het belangrijkste als het gaat om gelukkig zijn: ne warmen thuis. We doen ons best om van élk woonzorgcentrum zo’n warme thuis te maken, voor iedereen.”

In het woonzorgcentrum werd een oproep gelanceerd om een nieuwe naam te verzinnen. Rudy kreeg de eer om die naam in primeur bekend te maken. “Tromgeroffel… De nieuwe naam van de cafetaria is ‘Charlie’s Pub’. Dit naar het gezelschapshondje in het WZC Charlie. Bedankt aan Inge Clerick die de naam indiende en een grote merci aan iedereen die deze prachtige realisatie mogelijk maakte.”

Kunst ‘tot op schoot’

Bovendien kregen de bewoners ook kunst ‘tot op hun schoot gebracht’, met name: een mini-tentoonstelling met een selectie van de beste foto’s van gewezen stadsfotograaf Patje Henry. “Speciaal voor u, uit zijn tentoonstelling van afgelopen zomer in de Sint-Pietersabdij. Bovendien is een tentoonstelling met kunstwerken gebaseerd op het levensverhaal van enkele bewoners nog tot eind januari te zien in de gang op ’t eerste; en vanaf februari op ’t tweede verdiep. Er is mij gezegd dat er dit jaar een vervolg komt met verhalen van bewoners over… hun eerste liefde. Ik zie er al een paar blozen. Dat wil ongetwijfeld zeggen dat het de moeite was…”

‘Hartverwarmende communicatie ook met mensen met dementie’

De Liberteyt kreeg in 2019 ook nog eens een ‘tovertafel’ en een ‘cradle’, twee toestellen die bedoeld zijn om communicatie mogelijk te maken tussen mensen voor wie dat niet meer evident is, zoals mensen met dementie, autisme of een verstandelijke beperking. Bovendien werden twee personeelsleden, Kimberly en Jens, ‘demiclown’. Ook dat is bedoeld als persoonlijke aanpak voor intermenselijk contact met mensen met dementie. Jens gaat binnenkort in De Vijvers werken, maar Inge en Ante vervoegen binnenkort het team.

“Als elk woonzorgcentrum een warme thuis voor iederéén moet zijn, dan mogen we niémand zomaar aan zijn lot overlaten. Dan mogen we niemand zomaar alleen in een hoekje laten, maar moeten we er alles aan doen om iedereen te betrekken bij wat er gebeurt. Dat is écht hartverwarmend.”LEES