Kerstfeest voor kwetsbare gezinnen
dinsdag 24 december 2019
Schepen Coddens pleit voor afspraken over nachtopvang tussen Oost-Vlaamse steden
donderdag 9 januari 2020

Nieuw personeelsrestaurant Stad Gent zorgt voor 25 extra jobs in sociale economie

Het gloednieuwe personeelsrestaurant van de Stad en OCMW Gent heeft vandaag, op dinsdag 7 januari 2020, de deuren geopend. Het restaurant combineert een duurzame voedselstrategie met jobcreatie in de sociale economie. Speciaal voor deze gelegenheid werd er ook een kookboekje gelanceerd waarin 25 medewerkers met trots gerechten presenteren uit hun thuisland. 

100% sociale economie

De nieuwe lunchplek in De Stroom wordt uitgebaat door IKook, een deelwerking van het Dienstenbedrijf Sociale Economie (DBSE). 25 doelgroepmedewerkers en 4 instructeurs roeren in de potten en bedienen met de glimlach. Het DBSE biedt zo een opleiding en een job op maat aan mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. De mannen en vrouwen van IKook worden opgeleid door een team van ervaren chefs, waardoor ze hun kansen op de reguliere arbeidsmarkt versterken.

IKook baat naast het restaurant in De Stroom nog een personeelsrestaurant en twee sociale restaurants uit in Nieuw Gent en Ledeberg. Het team vult dagelijks zo’n 730 hongerige magen.

Rudy Coddens: “Dankzij het nieuwe personeelsrestaurant in De Stroom wordt het team van IKook versterkt tot 115 mensen. Allen werkzoekenden met een lange afstand tot de arbeidsmarkt, die competenties opdoen met het oog op doorstroming naar een andere job. Met resultaat: ongeveer de helft van hen heeft zes maanden na afloop van het opleidingstraject bij IKook nieuw werk, of is een opleiding gestart.”

Facelift voor de oude keuken

De verouderde keuken kreeg een grondige update met oog voor esthetiek, hygiëne én veiligheid. Er kwam ook een koude keuken bij om broodjes en salades te bereiden. Het Gentse Liniaal Architecten stond in voor het ontwerp, dat werd uitgevoerd door aannemer PIC bvba. V.E.T.O. & Partners coördineerde de veiligheid op de werf.

Annelies Storms: “De keuken in de Stroom werd volledig vernieuwd en heringericht om het personeel op z’n best te kunnen ontvangen. De warme keuken is volledig ingericht als instructiekeuken en voorzien van de nieuwste technieken. Voor het eerst beschikt het personeelsrestaurant ook over een aparte koude keuken om broodjes te bereiden. In het restaurant kunnen 150 mensen tezelfdertijd terecht. Bij deze verbouwing werden overigens ook douches voorzien die ten dienste staan van werknemers die met de fiets naar het werk komen.”LEES