‘Zorg bespreekbaar maken, mensen sterker maken’
vrijdag 22 november 2019
Recordbudget voor armoedebestrijding
donderdag 5 december 2019

Gele doos in koelkast moet levens redden

De Stad gaat 3.000 gele ‘brooddozen’ uitdelen aan bejaarden in Ledeberg en omgeving. Bedoeling is dat ze die in hun koelkast stoppen met alle basisinformatie die spoedartsen en andere hulpverleners kunnen nodig hebben in crisissituaties. Met die dozen hopen we levens te redden en tijd te winnen.

Als een bejaarde plots valt of vermist raakt, gaat vaak kostbare tijd verloren omdat de spoeddiensten en andere hulpverleners elementaire informatie over de betrokkene maar niet kunnen vinden. Daar willen we verandering in brengen door al die informatie in een gele doos te stoppen en die vervolgens in de koelkast te leggen.

Ongeveer iedereen heeft een koelkast. Dus dat is de beste plek om die gele doos met die informatie te bewaren. Door een sticker op de binnenkant van de voordeur weten hulpverleners dat zo’n doos in de koelkast zit. In de doos vind je een invulboekje met daarin contactpersonen en medische gegevens zoals de bloedgroep, allergieën, ziektes, plus er is plaats voor zaken als een medicatieschema, een afspraak over al dan niet gewenste medische handelingen.

Ik ben zelf verpleegkundige en vond dit onmiddellijk een goed idee toen mijn medewerkers met dit idee op de proppen kwamen. Want het gaat echt om een frequent voorkomend probleem. Een bejaarde valt of heeft iets anders voor, de spoeddiensten komen ter plaatse en cruciale tijd gaat verloren doordat allerlei gegevens onvindbaar blijken.

Het idee werd bedacht in Canada, en in Brugge is er een kleinschalige proef mee gedaan maar in Gent wordt het project grootschalig uitgerold. Dat gebeurt in samenwerking met spoedartsen, huisartsen, thuiszorgdiensten en nog anderen belanghebbenden. De inhoud van de doos is samen met hen door de stadsdiensten op punt gesteld. Wij hopen in crisissituaties hiermee levens te redden.

Tot nu toe zijn er 3.000 gele boterhamdozen besteld. Vanaf maart begint lokaal dienstencentrum De Knoop in Ledeberg het project uit te rollen. Alle bejaarden in die regio, dat ook een stuk van Gentbrugge omvat, zullen een brief hierover krijgen. Daarnaast zullen ook de hulpverleners worden geïnformeerd, zodat zij de meest kwetsbare ouderen die ze kennen, kunnen bereiken en helpen.

Na Ledeberg komen de 24 andere Gentse wijken aan bod. In Ledeberg wonen 1.300 65+-ers thuis, maar in heel Gent gaat het om 65.000, bijna één Gentenaar op de vier. Als het nodig blijkt, bestellen we dozen bij.